Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Banánt vagy Banántot? Melyik...

Viirag_ kérdése:

Banánt vagy Banántot? Melyik helyes

Figyelt kérdés
Egyik haveromal egy orán keresztül arrol vitáztunk hogy banánt vagy a banántot helyes, mert ö meg van eröl gyözodve hogy a banántot a helyes.
febr. 24. 17:51
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

#8: Csokonai Vitéz Mihály: Tartózkodó kérelem

[link]

ahol nem tulipán, hanem tulipánt szerepel, így lesz a tárgyragos forma tulipántot

Kedves kérdező, hallottad úgy mástól a banán szót, hogy banánt, és nem tárgyragos formában, hanem ragozatlanul? Ha nem, akkor a banánt a szabályos forma. Ha igen, akkor a banántot a banánt szóalak tárgyragos formája.

febr. 24. 22:10
 12/16 anonim ***** válasza:
70%
Banánt. Azt, hogy "banántot", csak viccből szokták mondani.
febr. 25. 10:07
 13/16 anonim ***** válasza:
A tárgyrag egy érdekes dolog tud lenni. Például van a bokor, abból bokrot lesz, de a motor az meg motort. Persze én is hallottam úgy már, hogy motrot. Mindenesetre tud furcsa dolgokat művelni a szóval, és van aki egy kicsit túlgondolja, na abból lesznek a banátot és társaik.
febr. 25. 11:07
 14/16 GLadislaus ***** válasza:

A kettős tárgyeset fordítottja az ún. automatikus tárgyeset...

"Látod ott azt az elefánT?"

(Nehogy komolyan vegye bárki is!)

febr. 26. 10:41
 15/16 anonim ***** válasza:

Én már hallottam komolyan is (Elek Zoltántól)

febr. 27. 18:20
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
Gyerekkoromban ('70-es évek) falun az öregek és akik kevésbé haladtak a korral, banán helyett banántot mondtak, tulipán helyett meg tulipántot. Régen sokan mondták így, mostanra ez a forma kikopott a használatból.
márc. 22. 17:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!