Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Fel vagy föl? Melyik a helyes?

Fel vagy föl? Melyik a helyes?

Figyelt kérdés
Gondolom van rá valami szabály, hogy mikor mit, de főleg tájszólás miatt használjuk így is úgy is?
2010. okt. 18. 10:17
 1/9 anonim válasza:
Mindkettő helyes, nincs semmiféle szabály. A régies az a föl. Meg talán annyi, hogy a tejnek föle van és nem fele. :D Ennél helyes a föl, de itt meg más a jelentése már. De a lényeg, hogy mindkettő helyes és tökmind1 melyiket használod.
2010. okt. 18. 10:23
 2/9 anonim ***** válasza:
14%
Fel a helyes, mivel a fol mar tajszollas!
2010. okt. 18. 10:39
 3/9 anonim ***** válasza:
Szabály nincs rá. A kapcsolt ige befolyásolhatja, hogy a hangzás, a kiejtés szempontjából melyik igekötőt biggyesztjük elé. Pl.: az őrlődik szó esetén a felőrlődik célszerűbb az "ö" halmozás elkerülésére, mint a fölőrlődik. De az ellenkezője is igaz. A csupa e-betűs szavainknál (pl.: kerekedik) nem bántó az "e" halmozás, itt én inkább a felkerekedik-et használom a fölkerekedik helyett. Szabály tehát nincs, mindkettő helyes, szerintem az adott ige kívánja meg, (fülileg és kiejtésileg) hogy melyiket használom.
2010. okt. 18. 10:46
 4/9 anonim ***** válasza:
56%

Folotteb erdekes kerdes, csak az a baj, hogy nincs ekezetem. Folosleges azon vitatkozni, melyik a helyes, ugyanis mindket formaja hasznalatos. A tejfol ugye a tej felso retegerol kapta a nevet, amit lefoloznek. A tejfelesszaju kicsit mas:). A folottem lako szomszed allandoan felesleges dolgokkal zaklat, igy esetenkent fel kell jarnom hozza, ha ugy hozza a helyzet. Nem egy felemelo erzes a koszos es budos lepcsohazban jarkalni, de ez van. Legfeljebb addig nem veszek levegot.

Akinek szurja a szemet vagy a fulet a fol, annak fityisz a valagaba:)

2010. okt. 18. 10:57
 5/9 anonim válasza:
14%
Fel
2010. okt. 21. 21:08
 6/9 anonim ***** válasza:
A "föl" is helyes, és használatos is, mert a magyar nagyon e-ző nyelvvé válik mostanában és nélküle. Nyugodtan használd, nem tájszólás.
2010. okt. 26. 10:57
 7/9 Attila A. Antal válasza:

Mindenki úgy használja ezt, ahogy neki jól hangzik vagy tanulta. A tejnek föle van ahogyan már leírták, és egyetértek abban, hogy a föl és a fel hangzásokat az adott ige határozza meg. Erdélyi vagyok és voltam sokáig Pesten, találkoztam már mindkét változattal, de az "ö" inkább a gyakori(nyerő). Viszont ha én ´fel´tételeztem, hogy ´fel´keresem régi ismerősömet, kitudja ´fel´ismerem-e még, hisz rég láttam, na ekkor rögtön kijavítottak, hogy helytelenűl beszélek :) Ezt ´fel´ettébb érdekesnek találtam, mivel a suliban így tanították!

Helyes mindkettő(fel/föl), ezt alá írom, de nem mindegy, hogy mikor használjuk. ´Fel´merűlt bennem, hogy a tej-´föl´e az egésznek a lényege, és tartalmazza a legtöbb zsírradékot:)

2011. febr. 24. 12:10
 8/9 anonim ***** válasza:
A föl nem tájszólás, helyes.
2011. aug. 2. 23:42
 9/9 anonim válasza:

Mindkettő helyes, a Híradóban is a fölöttet írtak a felett helyett.

Én a föl-t használom, mert a e-s változtat olyan minta mekegnék e-e-e-e-.

2023. márc. 3. 17:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!