Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy helyes? Jobbrább vagy...

Hogy helyes? Jobbrább vagy jobrább?

Figyelt kérdés
2010. okt. 14. 12:50
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

jobb -> jobbra -> jobbrább

De leginkább sehogy :D

2010. okt. 14. 12:59
 2/12 A kérdező kommentje:
Hogy érted, hogy leginkább sehogy?
2010. okt. 14. 13:19
 3/12 anonim ***** válasza:
Nem nagyon használjuk a fokozott alakjait.
2010. okt. 14. 13:37
 4/12 A kérdező kommentje:
De attól még van ilyen szavunk...
2010. okt. 14. 14:06
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk azt, hogy lehet képezni és a hallgatóság megérti, tehát végülis használhatod. De nem szerencsés.
2010. okt. 14. 14:15
 6/12 anonim ***** válasza:
jobb - jobbra - még egy kicsit jobbra
2010. okt. 15. 21:20
 7/12 anonim válasza:

amelyik leginkább jobbra van..

sztem normálisabb így. vagy h mitől van jobbra. hülyeség... más nyelvben sem fokozzák az irányt határozó mellékneveket. tanulj meg fogalmazni xD

2010. okt. 21. 10:05
 8/12 anonim ***** válasza:
Sehogy sem helyes. Ez a szó csak a diszleksziások szótárában szerepel. Fejezd ki magad másképp, talán akad némi szókincsed.
2010. okt. 25. 19:08
 9/12 A kérdező kommentje:

Nem a jobbszélsőt kérdeztem, hogy mondják másképp.

Márpedig te arról beszéltél kedves fogalmazni nagyon jól tudó barátom :)

Illetve én a mi saját nyelvünkről beszélek. De tényleg igazad van: olyan szavaink sincsenek, hogy feljebb, vagy lentebb.. Akik ezeket használják nem is beszélnek helyesen, igazam van? ;)

A diszlexia távol áll tőlem, köszönöm szépen. Nem úgy egy előtted válaszolótól. De akkor sem csak az ő szótárukban szerepel.

Félre ne értsetek, nem a saját elképzelésem védem minden áron, és nem hallgatok meg másokat. Elfogadom, hogy nem használják túl gyakran, vagy netán egyáltalán nem. Csak úgy gondolom normálisan is lehet közölni a dolgokat, és ne adj isten paradoxonok nélkül :)

Köszönöm a válaszokat!

2010. okt. 27. 11:28
 10/12 anonim ***** válasza:
Hát igazam is van, mert olyan szó sincs hogy "lentebb", kedves fogalmazni nagyon nemjóltudó barátom. Csak tudnám hogy honnan szedsz ilyen ostoba szavakat. Az ilyen szavakat lehet hogy használják, de nem a kúltúrált emberek, hanem a buták, mert azt hiszik hogy helyes, közben meg nem is az. Pl. Valaki azt mondja hogy pintek, hetfü, ződ, kabbe, meg ilyenek. Használják, de így nem helyes. Én csak válaszoltam a kérdésedre, hogy helyes -e, vagy sem. Nem áll szándékomban összeveszni veled. Szóval mégegyszer hangsúlyozom, hogy sehogy sem helyes a jobbrább, amit ha helyes lenne, valószínű így írnának le. :D
2010. nov. 1. 15:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!