Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Jobb később, mint soha vagy...

Jobb később, mint soha vagy jobb későn, mint soha?

Figyelt kérdés

Melyik a helyes?

Próbáltam rákeresni, de mindkét verzióban olvastam, és arról semmit nem találtam, hogy melyik a helyes / eredeti változat. Vagy mitől függ, mikor, melyiket mondják?

Angolul is érdekelne, melyik a helyes: Better late than never vagy better later than never?

2023. júl. 13. 16:32
1 2
 11/13 Mendy98 válasza:
26%
Csak tudnám, h ha nem írtam rosszat, akkor miért lettem lepontozva.
2023. júl. 14. 17:36
 12/13 BringaManó ***** válasza:
100%

gondolom, hogy azok pontoztak le, akik szerint rosszat írtál :-)

attól, hogy szerintem nem rossz (csak van jobb ;-) ), attól mások még lehetnek más véleményen... :-)

2023. júl. 14. 22:37
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Csak a "jobb későn" verzió a jó. És az a lényege, hogy mentsük, ami menthető. Pl.: már meg kellett volna kapálni a paprikát, mert most már nagyra nőttek a gyomok és kárt okoznak, de a további kárt azért még megelőzhetjük. Vagy: meg kellett volna köszönni Bélának, hogy segített a költözködésnél, mert most megsértődött, de azért ha bocsánatot kérünk, amiért elfelejtettük előbb megköszönni, akkor helyreállhat a barátság.

(A "jobb később" legfeljebb egy vicceskedés, hogy most lusta vagyok rá, ráér még az. De ha végiggondoljuk, értelmetlen a mondat.)

"Nincs "helyes"... hisz mindkettőt használják, ahogy a válaszokból is látszik, meg ahogy írtad is:"

Attól, hogy valamit használnak, még nem feltétlenül helyes. Ez nem olyan, mint hogy borotvát mondok, vagy beretvát. Itt arról van szó, hogy valaki valami konkrét dolgot rosszul tud. Ha Kossuth nevét sokan úgy írják, hogy kosút, attól még nem lesz helyes ez a változat is. Ha sokan leírják a neten, hogy "elrepült felette az idő vasfoga", attól még ez se lesz helyes, se értelmes. (Legfeljebb vicces azok számára, akik képesek értelmezni a leírt dolgokat.)

2023. júl. 15. 05:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!