A páros szerveket, a páros ruhadarabokat a magyar nyelvben egyes számként említjük. Eszerint a műszempilla már a múlté.
Ha már többesként beszélünk róla, akkor múltéi (a göndörített, a sárga és a flitteres műszempillák már a múltéi, a jövő a színjátszós és a titán műszempilláké)
16:28: részben egyetértek veled, de a szó létezik.
"az inkvizíció iratkötegeiben szereplő nevek és ügyek már rég a múltéi, s csak - a pár évszázaddal megkésett " stb.
Folytassam?
#7: "16:28: részben egyetértek veled, de a szó létezik."
mit lehet azzal "részben egyetérteni"?... :-o
na jó, ezzel a részével én is egyetértek:
"Nem vagyok egy grécsilászlóbaoltottlőrincelajos"
:-D
természetesen létezik a múltéi szó, természetesen a magyar nyelv része az i birtoktöbbesítő jel, használjuk is, nem egy kihalt állatfajta:
a) több birtok toldalékolásánál a birtokos személyjel előtt: a fia_i_m, a autó_i_d, a fa levele_i_ stb.
b) a birtokos végén a birtokjel körül: enyé_i_m, tie_i_d, övé_i_, Péteré_i_, múlté_i_ stb.
nem valami egyszerű rendszer, különféle kavarások vannak benne, pl. kezünk, de kezeink; zoknink, de zoknijaink, stb.
változások is vannak ebben (ld. pl itt is említve: [link] ), vagy olyan különbségek (szintén változás végül is), hogy bár a szabályos forma az enyéim, de van olyan is, hogy enyémek, ezt is gyakran hallani (talán többször is, mint az "enyéim"-et).
vagy vannak ilyen speciális estek is: szülő – (szüleje)/szülője – szülei/(szülői)
az is igaz, hogy sokszor egyszerűen elmarad a többes szám jelzése, pl. "ezek itt az övék" (az övéik helyet), ugyanígy el tudom képzelni, hogy valakinek a nyelvérzékét kevésbé bántja a gyakrabban használt – de ebben az esetben kicsit szabálytalan – "múlté", mint a szokatlanabb, de szabályosan többesített "múltéi"...
itt is írnak a birtoktöbbesítő jelről:
meg itt:
(de így a neve alapján ti is tudtok még keresgélni :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!