Maliban vagy Maliben?
Attól függ, hogy ejted a szótőt...
Az i hang ugyebár hangrendi illeszkedés szempontjából átlátszó, vagyis az előtte lévő szótaghoz illesztjük, tehát az ejtéstől függően: [maliban]/[máliban] vagy [meliben]/[méjliben]
(Vö.: Ültem a raviban depiben...)
Amúgy szerintem szinte mindenki [mali]-nak ejti, de meghagyom a lehetőséget, hogy esetleg valaki mégse... :-) Végül is a forvón a dánok méjlinek mondják, úgy hallom... Hát hadd legyen lehetősége egy magyarul tanuló dánnak is megtalálnia a megfelelő toldalékot... :-)
Ha füled, hallásod van, akkor érezni lehet, vagyis Maliban, Athénban. DE! Persze ez sem egyértelmű a magyar nyelvben.😄
Jesszus 7-e! A -juk, -jük a kijelentő mód jelen idő többes szám 1. személy határozott ragozása: adjuk, várjuk, fogjuk.
A fogjuk szó a fogni igének a személyragozása, a fogoly szó meg egy madár és egy bv-s főneve. És ennek a birtokos személyragozása: az én foglyaim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!