Hogy írjuk helyesen az olajfúró tornyot és miért?
Ahogy magamtól megtaláltam, a fúrótorony 1 szó, míg az olajfúró torony két szóban írandó.
Mi ennek az oka? Az, hogy anyagnevet tartalmaz, és emiatt az a szabály vonatkozik rá, mint az "aranylánc" és "arany nyaklánc" helyesírásai esetén?
nem az anyagnévhez van köze, az olaj itt nem anyagnévi jelző (hiszen nem 'olajBÓL BAN' a fúrótorony, de még ha olajból lenne, akkor is az olaj után lenne a fő összetételi határ, tehát "olaj fúrótorony"-nak írnánk...).
azért két szó, mert több mint kéttagú az összetétel:
"... De különírjuk őket, ha a kapcsolatnak valamelyik vagy mindkét tagja összetett szó, például: szélező körfűrész; növényvédő szer, rakétaindító állvány"
(hol talátad meg, hogy az olajfúró torony két szóba írandó?
ha a nyomtatott szabályzat szótárában, akkor ott van mellette az utalás a 118. pontra; ha a [link] oldalon, akkor ott is említik a magyarázatban)
Youtube-on láttam, a "Nagy, nagyobb, legnagyobb" című sorozat egyik epizódjának címeként. Valamiért szemet szúrt az írásmódja, és elbizonytalanított.
A belinkelt irodalmat nem ismertem, viszont nagyon szépen köszönöm! Azóta teljesen tisztává vált az is, hogy míg a növényvédő szer két szó, addig növénytápszer egybe írandó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!