Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan irjuk helyesen? Pls

Hogyan irjuk helyesen? Pls

Figyelt kérdés

Hogyan irjuk helyesen?

“Boldog 36.-ik szuletesnapot”

“Boldog 36. Szuletesnapot”

Szerintem az utobbi, az egyik ismerosom szerettem volna kijavitani

#nyelvtan #Szuliinap
2022. máj. 12. 07:20
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
59%
10-es: mivel fogalmunk sincs, ki a kérdés feltevője, így ha nyilvánosan írunk, pont olyan,mintha magánban írtuk volna.
2022. máj. 13. 10:00
 12/16 A kérdező kommentje:

Remélem életed egyik legnagyobb problémája az, hogy a mondat végén “pls”-t írtam

Ha zavarja a szemed, akkor görgess tovább🤗

2022. máj. 13. 16:17
 13/16 anonim ***** válasza:
0%

Tisztelt #8 (16:45)!

Gondolkoztam rajta, hogy válaszoljak vagy hagyjam, aztán úgy döntöttem, hogy írok (hogy mások is tanuljanak belőle.

Légy szíves lapozd fel a Magyar Helyesírás Szabályai c. könyvet (Magyar Tudományos Akadémia 1972, 79-80. oldalát.

Esetleg, ha kedved tartja, itt nézz utána:

Helyesírásunk, Tankönyvkiadó 1987, 62. oldal.

2022. máj. 13. 17:35
 14/16 BringaManó ***** válasza:
90%

#13: Hehe, ez jó volt... XD

1972? :-o Tehát te a kettővel ezelőtti (1954-es) szabályzat alapján tájékozódsz?... bátorkodom javasolni, hogy ezentúl inkább az aktuális (12. kiadású) szabályzatra támaszkodj, ld. itt:

[link]

No de nem voltam rest, a kedvedért előkaptam a jó öreg 10. kiadást is, és mit látok:

"431. A sorszámneveket jelölő számok után [...] A pontot rendszerint megtartjuk a toldalékos formákban a kötője előtt is, kivéve a keltezést: bátyám az V.-be jár; nem találom sem a X. kötetben, sem a XI.-ben; stb. De keltezésben pont nélkül: 1848-ban; ápr. 21-én; stb."

Gyakorlatilag a mostani 292-es szabálypont is ugyanez:

[link] #292

"292. A sorszámnevek után [...] A pontot a toldalékokat kapcsoló kötőjel előtt is megtartjuk, például: 3.-nak futott be, a 8.-ba jár, a 10.-kel. A keltezés e tekintetben kivétel"

Amúgy valóban rengeteg további, toldalékolt szám van a régi szabályzat 79–80. oldalán, amelyeknél nincs pont – csakhogy ezek vagy dátum részei (pl. "november 1-ig"), vagy nem sorszámnevek (pl. "12.50-kor").

A 87-es könyv már egy kiadással újabb (84-ben született a szabályzat 11. kiadása), ezt itt találod (vigyázz, már nem aktuális!):

[link]

Nem túl meglepő módon ebben is ugyanaz a helyzet:

[link] #290

"290. A sorszámnevek után [...] A pontot a toldalékokat kapcsoló kötőjel előtt is megtartjuk: 3.-nak futott be, a 8.-ba jár, a 10.-kel, a Tutaj u. 4.-ben stb. (A keltezés e tekintetben kivétel"

Szóval fájdalom, de a #8-as válasz minden példája úgy igaz, ahogy írja.

(Ami pedig a #6-osban van, az hatalmas tévedés.)

2022. máj. 14. 00:02
 15/16 BringaManó ***** válasza:
#11: valószínűleg félreérted: én nem az itteni kijavításról beszéltem, hanem arról, hogy a kérdező valahol máshol szeretne valakit kijavítani (#0: "az egyik ismerosom szerettem volna kijavitani").
2022. máj. 14. 00:04
 16/16 anonim ***** válasza:
OK!
2022. máj. 14. 07:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!