Hogyan irjuk helyesen? Pls
Hogyan irjuk helyesen?
“Boldog 36.-ik szuletesnapot”
“Boldog 36. Szuletesnapot”
Szerintem az utobbi, az egyik ismerosom szerettem volna kijavitani
Remélem életed egyik legnagyobb problémája az, hogy a mondat végén “pls”-t írtam
Ha zavarja a szemed, akkor görgess tovább🤗
Tisztelt #8 (16:45)!
Gondolkoztam rajta, hogy válaszoljak vagy hagyjam, aztán úgy döntöttem, hogy írok (hogy mások is tanuljanak belőle.
Légy szíves lapozd fel a Magyar Helyesírás Szabályai c. könyvet (Magyar Tudományos Akadémia 1972, 79-80. oldalát.
Esetleg, ha kedved tartja, itt nézz utána:
Helyesírásunk, Tankönyvkiadó 1987, 62. oldal.
#13: Hehe, ez jó volt... XD
1972? :-o Tehát te a kettővel ezelőtti (1954-es) szabályzat alapján tájékozódsz?... bátorkodom javasolni, hogy ezentúl inkább az aktuális (12. kiadású) szabályzatra támaszkodj, ld. itt:
No de nem voltam rest, a kedvedért előkaptam a jó öreg 10. kiadást is, és mit látok:
"431. A sorszámneveket jelölő számok után [...] A pontot rendszerint megtartjuk a toldalékos formákban a kötője előtt is, kivéve a keltezést: bátyám az V.-be jár; nem találom sem a X. kötetben, sem a XI.-ben; stb. De keltezésben pont nélkül: 1848-ban; ápr. 21-én; stb."
Gyakorlatilag a mostani 292-es szabálypont is ugyanez:
[link] #292
"292. A sorszámnevek után [...] A pontot a toldalékokat kapcsoló kötőjel előtt is megtartjuk, például: 3.-nak futott be, a 8.-ba jár, a 10.-kel. A keltezés e tekintetben kivétel"
Amúgy valóban rengeteg további, toldalékolt szám van a régi szabályzat 79–80. oldalán, amelyeknél nincs pont – csakhogy ezek vagy dátum részei (pl. "november 1-ig"), vagy nem sorszámnevek (pl. "12.50-kor").
A 87-es könyv már egy kiadással újabb (84-ben született a szabályzat 11. kiadása), ezt itt találod (vigyázz, már nem aktuális!):
Nem túl meglepő módon ebben is ugyanaz a helyzet:
[link] #290
"290. A sorszámnevek után [...] A pontot a toldalékokat kapcsoló kötőjel előtt is megtartjuk: 3.-nak futott be, a 8.-ba jár, a 10.-kel, a Tutaj u. 4.-ben stb. (A keltezés e tekintetben kivétel"
Szóval fájdalom, de a #8-as válasz minden példája úgy igaz, ahogy írja.
(Ami pedig a #6-osban van, az hatalmas tévedés.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!