Melyik a helyes nyelvtanilag: kizárásos ok vagy kizáró ok?
Szerintem a kizáró ok.
De lehet, hogy a másik is helyes, de így nekem magyarosabb vagy hogyan mondjam:)
"kizáró ok"
"kizárásos alapon"
_nyelvtanilag_ mindkettő helyes...
nincs rá előírás, hogy mire milyen szót kell használni, annyi lehet a kérdés, hogy ezt használják, vagy azt, vagy mindkettőt (és milyen arányban)
én a kizárásos okot szerintem még sosem hallottam (a másikat sokszor), és el sem tudtam volna képzelni, de ahogy látom, van a gugliban néhány példa rá.
ebből még nem gondolnám, hogy ez egy elterjedt dolog volna, inkább csak nagyon ritka, "szórványos" jelenség, és talán a 2-es által említett kifejezések keveredéséből jön.
a gugliban talált példákat valaki leírta, így nem mondanám nyelvbotlásnak (performanciahibának), bár az igaz, hogy nyelvbotlással is lehet ilyen keveredéseket létrehozni, aztán az már továbbterjedhet, ha úgy alakul, és onnantól már nem nyelvbotlás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!