Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Őltözz le.Ha így írom akkor...

Loki69 kérdése:

Őltözz le.Ha így írom akkor helyesn használom?

Figyelt kérdés

2021. szept. 8. 14:15
 1/9 anonim ***** válasza:
91%
Nem.
2021. szept. 8. 14:17
 2/9 anonim ***** válasza:
89%
'Öltözz', azaz rovid ö, és csak felöltözni lehet, leöltözni nem mert azt vetkőzésnek nevezzük.
2021. szept. 8. 14:22
 3/9 anonim ***** válasza:
79%
Nem "helytelen", csak nincs értelme. Jelentés nélküli ige-igekötő kapcsolat, mint pl. felereszkedni, felesni, stb. Van olyan, amikor saját jelentés társul egy ilyen igekötős igéhez, pl. leemel, kicsinál-becsinál, de a leöltözés nem ilyen. (A felvetkőzés sem ilyen.)
2021. szept. 9. 10:52
 4/9 TappancsMancs ***** válasza:
86%
Az "öltözés" és "öltözködés" az ruha vagy ruhák felvételét jelenti, levételét nem. A ruha levételt a "vetkőzés" szó jelenti. Tehát a nyelvi értelme téves, ugyanúgy mint a villanyt "legyújtani" is az ...
2021. szept. 9. 13:16
 5/9 anonim ***** válasza:
Ez nem igaz. Én magam is furcsállottam, mikor először hallottam “leöltözésről”, de felénk Zala megyében sokan mondták azt is, “feloltom a villanyt”. Ezek tájnyelvi alakok, és bármennyire is hülyén hangzik, amit anyanyelvi beszélő (native speaker) rendszeresen mond, az helyesen van mondva.
2021. szept. 10. 16:01
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

"amit anyanyelvi beszélő (native speaker) rendszeresen mond, az helyesen van mondva"

Ez így van, az adott tájnyelvi környezetben, de attól még nem értelmetlen marad más területen élők között.

"amit anyanyelvi beszélő (native speaker) rendszeresen mond, az helyesen van mondva"

Ez nem igaz, legalábbis nem egy szerencsés megközelítés. Ez a fajta gyeplő bedobás vezet általában egy nyelv értékeinek az elvesztéséhez, germanizálódáshoz, stb. A nyelv persze változik, alakul, ez természetes, de ha már "helyességről" beszélünk, akkor ezt érdemes úgy megközelíteni, hogy a nyelvet mint értéket lássuk, ne csak mint eszközt.

2021. szept. 10. 21:53
 7/9 l0m3x válasza:
100%
A "Dobd le a textilt" manapság többen használják, de szerintem is tájjelegü a dolog. Szerződésben és egyéb hivatalos irományba ne használd, mert csúnyán hangzik / néz ki. Ezért tanítanak nyelvtant, hogy a tájasabb dolgok csiszolódjanak, de ha benne él az ember felveszi a rosz kiejtéseket és szóhasználatokat. Érdemes sokat utazgatni beszélgetni és rájön az ember. Ja és ez alatt nem Budapestet értettem.
2021. szept. 11. 07:34
 8/9 anonim ***** válasza:

5-ös válaszoló 6-osnak: “A nyelv persze változik, alakul, ez természetes, de ha már "helyességről" beszélünk, akkor ezt érdemes úgy megközelíteni, hogy a nyelvet mint értéket lássuk, ne csak mint eszközt.”

Pedig de! Szerintem nettó hülyeség valamiféle értéknek tekinteni anyanyelvünket. Olyan, mintha pl. a barna, vagy szőke hajszínünket tekintenénk értéknek. Ha őszülni kezdek, akkor persze egyből érték lesz a korábbi hajszínem! És aki előrelátó, az már akkor is ekezdhet valamilyen őszülést megelőző kezelést, amikor még minden rendben van, ha lenne ilyen. Igen. De egy-egy ősz hajszál megjelenése nem a “leöltözikkel” analóg, hanem azzal, hogy csökken a beszélők száma, azaz elindult a nyelv a kihalás felé. A magyar nyelvre efféle veszély nagyon nem leselkedik. A világ 3500, vagy hány nyelve között az első 50-ben benne van a beszélők száma szerint.

A világ nyelvi sokszínűsége mint érték már inkább gondolkodóba ejt. Hogy valóban az-e? Hááát? Azért annak is lenne haszna, ha a Föld összes lakója egy nyelvet beszélne.

Azt hallottam, hogy a fajok számának csökkenése nemcsak esztétikai, vagy elvont morális szempontból baj, hanem racionális okunk is van arra, hogy a biodiverzitást megőrizzük. A Gaia-hipotézis, vagy mi szerint ui. egy ökoszisztéma annál stabilabb, minél nagyobb fajszámmal bír.

Ezt csak azért hozom elő, hogy megkérdezhessem, a Föld nyelvi diverzitása mit stabilizál, azaz mi az, ami ezügyben az ökoszisztémával analóg?

2021. szept. 11. 18:20
 9/9 33/6 válasza:

A hosszú Ő az elején rövid kéne, hogy legyen, és ha felszólítunk, akkor a végén pont helyett felkiáltójelet kell tenni.

Az "öltözz le" az lehetne "öltözködj le" is, ami már szerintem nem olyan furcsa, és érzésem szerint nem egyenértékű a "vetkőzz"-zel sem, ami nekem a teljesen csupaszra vetkőzést jeleni. A "nekivetkőzés" az nem teljes vetkőzés, csak részleges.

Az első versszakban biztosan igazam van, a többi csak morfondír.

2021. szept. 19. 00:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!