Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » "Ne fáraszd magad"? Így...

"Ne fáraszd magad"? Így helyes? Olyan furán néz ki :S

Figyelt kérdés
2010. aug. 20. 18:48
 1/6 dellfil ***** válasza:
100%

Igen, így helyes. Mi bajod vele? A "fáraszd" szó csípi a szemedet? Igen? :D:D:D

dellfil

2010. aug. 20. 18:55
 2/6 anonim ***** válasza:

Igen, én tudom hogy így helyes

Az viszont érdekelne, hogy ezt, és az ehhez hasonlókat, egy nem magyar anyanyelvű ember, képes valaha is tökéletesen megtanulni? Mert akárhogy gondolkodom, semmi értelmes magyarázatot nem találok rá, azon kivűl, hogy biztosan tudom, hogy így helyes. Rengeteg más, hasonló furcsaságot is ismerek a magyar nyelvben.

És mégis vannak, akik felnőttkorukban tökéletesen megtanulnak magyarul.

Fel nem tudom fogni, hogyan képesek rá.

2010. aug. 20. 19:23
 3/6 anonim ***** válasza:

Én meg a kérdést sem értem, mi a baj a fáraszd-al?

Én vödör

Te vödör

Ő vödör

Mi vödrünk

Ti vadar

Ők lavórnak

XD

2010. aug. 20. 20:07
 4/6 anonim ***** válasza:

"Az viszont érdekelne, hogy ezt, és az ehhez hasonlókat, egy nem magyar anyanyelvű ember, képes valaha is tökéletesen megtanulni? Mert akárhogy gondolkodom, semmi értelmes magyarázatot nem találok rá, azon kivűl, hogy biztosan tudom, hogy így helyes. Rengeteg más, hasonló furcsaságot is ismerek a magyar nyelvben"

EZ nemcsak a magyar nyelvben van igy, hanem minden nyelvnek megvannak a saját szófordulatai, ami másikra leforditva nem túl értelmesen hangzik - ez az, ami nehéz egy idegen nyelvben, és ezért lehet még évek múlva is felismerni a külföldit. Aki igazán komolyan foglalkozik a nyelvvel, az ezeket szituációhoz kötve tanulja meg, mint kész mondatot, nem keresve az egyes szasvak értelmét.

2010. aug. 20. 20:40
 5/6 anonim ***** válasza:

rosszul ragozol, 20:07 :P

én vödrök

te vödörsz

ő vödör

mi vödrünk

ti vödörtök

ők lavórnak

:P

2010. aug. 20. 21:36
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat :-)

Amúgy a kérdésben is írtam, csak annyi bajom van a "fáraszd"- dal, hogy furcsán néz ki leírva :-D

2010. aug. 20. 21:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!