Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy írjátok?

Hogy írjátok?

Figyelt kérdés
2020. aug. 27. 08:52
1 2
 11/20 BringaManó ***** válasza:
100%

tök egyszerű: ott van a szótárban ksz-szel (AkH. 180. oldal), nincs ott x-szel (AkH. 183. oldal) – így tehát ksz-szel jó, x-szel meg nem.

nem értem, miért kell hülyeségeket írni.

2020. aug. 29. 23:19
 12/20 BringaManó ***** válasza:
(félreértés ne essék: a #10-re írtam. nem a kérdésre vagy a szavazásra, az más.)
2020. aug. 29. 23:20
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Bocsi
2020. aug. 30. 07:37
 14/20 anonim ***** válasza:
A bokszer az egyetlen, amelyiknél a ksz hangértékű x-ből ksz lett. A összes többinél maradt. Így nem csoda, ha sokakban bizonytalanság van.
2020. aug. 30. 08:04
 15/20 BringaManó ***** válasza:
77%

hát meg a boksz, bokszol, bokszoló...

meg a bukszus... (Buxus sempervirens)

és nem tudom, hogy van-e még

2020. aug. 30. 17:08
 16/20 anonim ***** válasza:

15. Bukszus nem helyes.

A többi meg a a boksz ragozott alakja. Szóval ugyanaz.

2020. aug. 30. 17:39
 17/20 BringaManó ***** válasza:
70%

#16:

AkH. 186. oldal:

"bukszus, bukszusa"

de nagyon hosszan nem tervezek vitatkozni róla, ha nem helyes, hát nem helyes....

(XD)

boksz: világos, hogy egy szóbokor, azért írtam egy sorba őket.

2020. aug. 30. 23:30
 18/20 BringaManó ***** válasza:

"A bokszer az egyetlen, amelyiknél a ksz hangértékű x-ből ksz lett. A összes többinél maradt. Így nem csoda, ha sokakban bizonytalanság van."

pedig ha így lenne, akkor elég könnyű lenne megtanulni: a "lyuk"-nál is elég jól leegyszerűsíti a dolgot, hogy csak egy ly-nal kezdődő van :-)

[jó, tudom, vannak még: lyány, lyüki, Lyutta, Lyuba]

meg a rövid o végű "no, nono" is ilyesmi, könnyű megjegyezni.

(még egy kicsit hasonlít a -szág végű "ország, jószág": azokról is könnyű megjegyezni, hogy csak kettő van – csak ennek nincs semmi jelentősége helyesírásilag. :-)

inkább olyan esetben indokolt a bizonytalanság, ahol mindenféléből van több/sok.

2020. aug. 30. 23:51
 19/20 anonim ***** válasza:
Érdekes, hogy ksz-es átiratra csak a bokszot tudtam volna felsorolni (most már annyival okosabb vagyok, hogy a bukszust is), gz-s átiratra kapásból hármat: egzakt, vegzál, egzisztencia.
2020. aug. 31. 12:26
 20/20 BringaManó ***** válasza:

szerintem ez nem meglepő:

az x-et mi alapvetően ksz-nek mondjuk, nem gz-nek

– ebből adódik, hogy ksz-nek kevésbé írjuk át (hiszen az x-es írás is híven tükrözi az ejtést),

amelyik szóban viszont gz-nek ejtik, ott "kénytelenek vagyunk" átírni, ha a kiejtést szeretnénk tükröztetni (márpedig azt alapvetően szeretnénk).

2020. szept. 1. 01:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!