Hogy írjátok?
tök egyszerű: ott van a szótárban ksz-szel (AkH. 180. oldal), nincs ott x-szel (AkH. 183. oldal) – így tehát ksz-szel jó, x-szel meg nem.
nem értem, miért kell hülyeségeket írni.
hát meg a boksz, bokszol, bokszoló...
meg a bukszus... (Buxus sempervirens)
és nem tudom, hogy van-e még
15. Bukszus nem helyes.
A többi meg a a boksz ragozott alakja. Szóval ugyanaz.
#16:
AkH. 186. oldal:
"bukszus, bukszusa"
de nagyon hosszan nem tervezek vitatkozni róla, ha nem helyes, hát nem helyes....
(XD)
boksz: világos, hogy egy szóbokor, azért írtam egy sorba őket.
"A bokszer az egyetlen, amelyiknél a ksz hangértékű x-ből ksz lett. A összes többinél maradt. Így nem csoda, ha sokakban bizonytalanság van."
pedig ha így lenne, akkor elég könnyű lenne megtanulni: a "lyuk"-nál is elég jól leegyszerűsíti a dolgot, hogy csak egy ly-nal kezdődő van :-)
[jó, tudom, vannak még: lyány, lyüki, Lyutta, Lyuba]
meg a rövid o végű "no, nono" is ilyesmi, könnyű megjegyezni.
(még egy kicsit hasonlít a -szág végű "ország, jószág": azokról is könnyű megjegyezni, hogy csak kettő van – csak ennek nincs semmi jelentősége helyesírásilag. :-)
inkább olyan esetben indokolt a bizonytalanság, ahol mindenféléből van több/sok.
szerintem ez nem meglepő:
az x-et mi alapvetően ksz-nek mondjuk, nem gz-nek
– ebből adódik, hogy ksz-nek kevésbé írjuk át (hiszen az x-es írás is híven tükrözi az ejtést),
amelyik szóban viszont gz-nek ejtik, ott "kénytelenek vagyunk" átírni, ha a kiejtést szeretnénk tükröztetni (márpedig azt alapvetően szeretnénk).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!