Kutyaszorítóban, vagy kutyaszorítóban-ban?
Úgy szokták mondani, hogy "Láttam a Kutyaszorítóban", de nyelvtanilag úgy lenne helyes, hogy "Láttam a Kutaszorítóbanban". Hogy írásban ezt kötőjellel kellene-e írni, jó kérdés, de én szívem szerint kötőjellel írnám.
Az ilyen anomáliák elkerülése érdekében érdemes máshogyan fogalmazni, például "Láttam a Kutyaszórítóban cimű filmben", bár ez a hétköznapi nyelvhasználatban kicsit idegenen hat.
Maradjunk az első verziónál:
Láttam egy jelenetet a "Kutyaszorítóban" című filmben....és innen meséled amit jónak látsz.
Ez így teljesen egyértelmű.
Szögezzük le: az, hogy „láttam a Kutyaszorítóban” nem jó, hiszen nem Kutyaszorító a film címe.
Tehát mindenképpen kellene az a plusz -ban rag, méghozzá a szabály szerint kötőjellel. Persze úgy meg hülyén hangzik (bár helyes), úgyhogy célszerű kikerülni valahogy így: „láttam a Kutyaszorítóban filmben”, „láttam a Kutyaszorítóban egyik jelenetében”, „a Kutyaszorítóban egyik jelenete arról szól” stb.
A helyesírási szabályzat ezt írja:
200.
A címekhez a toldalékokat és az egyéb szóelemeket a következőképpen kapcsoljuk:
a) A ragokat és a jeleket a címekkel általában egybeírjuk, például: az Autóséleté, a Kritikában, a Geodézia és Kartográfiát, a Számadásnak, a Nemzeti dalt, Arany Toldijában. A ragra végződő és a valamilyen írásjellel lezárt címekhez a ragokat és a jeleket kötőjellel kapcsoljuk, például: a Légy jó mindhalálig-ot; a Szülőföldemen-ben; Juhász Gyula versének, a Szerelem?-nek, illetve Jókainak „Az arany ember”-e. Hasonlóan járunk el az internetcímek esetében is, például: a hvg.hu-n, az index.hu-t.
Ragos címek további toldalékolását célszerű elkerülni, például így: Petőfinek a Szülőföldemen című versében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!