Hogyan kell írni a beli kötőszóval irni könyvcímeket?
A -beli azt jelzi, hogy valamivel szoros viszonyban áll.
Pl. akit/ami kedvelek, szeretek, az nekem: szívbéli.
Olyan, mint én, egyidős velem = velembeli ember.
Vagy pl. azok, akikkel egy utcában lakom, vagy akik egy utcában laknak = egy utcabeliek.
Nem kötőjeles.
Egybe írandó.
Általánosságban azt lehet mondani, hogy a -beli úgy viselkedik, mint az -i képző (pl. massachusettsi – massachusettsbeli), tehát alapesetben nem kell kötőjel. Csak akkor tesszük ki, ha az -i képző előtt is kitennénk, tehát Kuala Lumpur-i – Kuala Lumpur-beli.
Ezt csak azért tartottam fontosnak megjegyezni, hogy a fentebbi rossz válasz ne vigye félre a kérdezőt.
Ami pedig a konkrét kérdést illeti, kell a kötőjel. A 200. b) szabálypont egyértelműen fogalmaz:
„Az utótagokat és a -beli toldalékot a címek változatlan formájához mindig kötőjellel kapcsoljuk, például: a Kritika-féle (folyóiratok), Élet és Tudomány-szerű (lap), Magyar Nyelvőr-évfolyam; Valóság-beli (vita), Orvosi Hetilap-beli (cikk), Odüsszeia-beli (világ), a Kincskereső kisködmön-beli (alakok).”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!