A kérdéses helyre kell vessző? Gipsz Jakabbal, a könyvelővel (, ) és az irodavezetővel egyeztetve 15 órakor lesz a megbeszélés.
Gipsz Jakab a könyvelő.
Ha nincs vessző, az olyan, mintha három emberről lenne szó, de vesszővel érdekesen néz ki.
Egy másik példa:
Géza, a pap és a rabbi bemennek a kocsmába.
Na most ketten vagy hárman vannak? Alap esetben a pap után nem kell vessző, és szerintem vesszővel sem lesz egyértelműbb. Ilyenkor muszáj kicsit átfogalmazni, pontosítani.
2-es
Ha az "és" elé is vesszőt teszel, akkor felsorolás, ebben az esetben hárman vannak, míg ennek elhagyása esetén ketten.
Legalább is erre emlékszem a tanulmányaimból.
Ha felsorolásban alkalmazzuk az és-t, akkor nem kell/szabad elé vesszőt tenni, ha új tagmondat elején áll, akkor meg igen.
Az általatok felvetett jelentésmegkülönböztető funkció szerintem nem létezik.
A könyvelő Gipsz Jakabbal és az irodavezetővel egyeztetve, 15 órakor lesz a megbeszélés.
Gipsz Jakab könyvelővel és az irodavezetővel egyeztetve, 15 órakor lesz a megbeszélés.
A zárójeles részhez nem kell vessző, szerintem. De a 15 elé én mindenképpen tennék, hangosan kimondva is megállok ott egy picit.
Zárójeles vesszővel és anélkül is úgy hangzik egyébként, mintha hárman lennének.
Akkor most nincs megoldás a két értelem megkülönböztetésére ?
Szerintem a vessző elhagyása, vagy meghagyása az egyetlen, feltéve, ha nem változtatunk a mondat többi részén.
Ha élő szóban mondanánk el, akkor a hangsúlyozással jól érzékelhetően tudunk különbséget tenni.
A felsorolás és a tagmondatok mellett a közbevetést is szabad vesszővel elválasztani: [link] (AkH12. 251–253: A közbevetés)
Javaslom az alfejezeten kívüli részekben Ctrl+F-fel megtalálható, „közbevetés” szót tartalmazó alpontok megtekintését is.
Szóval:
Gipsz Jakabbal – a könyvelővel – és az irodavezetővel egyeztetve 15 órakor lesz a megbeszélés.
Gipsz Jakabbal (a könyvelővel) és az irodavezetővel egyeztetve 15 órakor lesz a megbeszélés.
Gipsz Jakabbal, a könyvelővel, és az irodavezetővel egyeztetve 15 órakor lesz a megbeszélés.
(((Persze ha olyankor írjuk így, ha Gipsz Jakab az irodavezető is egyben, akkor az megtévesztő, mert a rendes emberek azt feltételezik, hogy akkor azt a szót is bevettük volna a zárójelbe. Összeszámolással kapcsolatos matekfeladatokban lehet ilyen buktató.)))
Utóirat: Örömmel veszem, ha rám szóltok, ha tévedek, csak adjatok hivatkozást, hogy melyik szabály miatt nem jó úgy. Sokszor előfordult már velem, hogy félreértettem, túlgondoltam dolgokat. Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!