Nőj már fel! Vagy Nőjj már fel! Melyik a helyes?
Figyelt kérdés
Felszólító módban melyik a helyes? Véleményem szerint az első, de nem vagyok biztos. Google mindkettőre kiad elég sok találatot. =)2010. júl. 18. 19:47
2/18 anonim válasza:
dehogyis, nőlj, ha nem értesz hozzá, mért szólsz bele? am télleg az első a jó (nőj) 100%
3/18 anonim válasza:
beírtam word-be,és csak a Nőj már fel!-t fogadta el.
4/18 anonim válasza:
A szótő a nő ige, a -j pedig a felszólító mód jele, tehát: Nőj már fel! (Amúgy Bay Gyulának van egy Nőj nagyra, fiam című könyve, abban is így szerepel.)
5/18 anonim válasza:
Vannak, akik úgy mondják az igét: nől. Ennek nőlj lenne a felszólító módja, de ezzel még nem találkoztam.
6/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. :) Akkor nőj.
2010. júl. 19. 09:08
7/18 anonim válasza:
Ha megkérdezel 30 év feletti nyelvtanárokat,a legtöbb azt fogja mondani,hogy nőlj.Ha akarod priviben elmagyarázom neked.
8/18 anonim válasza:
Nő, sző, lő, fő - mind olyan ige, amelynek a felszólító módjában rövid -j szerepel.
És ha jól emlékszem, akkor a jön az egyetlen ige, amelynek felszólító módú alakjában hosszú -j a felszólító mód jele.
9/18 anonim válasza:
"Nőlj már fel" csak tudom, tanév végén vettük, és a word szotárába sincs benne minden szó;)
10/18 A kérdező kommentje:
Most akkor melyik? Nem nőj? Mert végülis az ige a nő, növekedik, L nélkül.
2010. júl. 24. 13:39
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!