Melyik a leghosszabb magyar szó?
Én a megszentségtelenítetségeitek-nek gondolok
De ennél van hosszabb meg a káposztáson kívül?(el kelekáposztásítalanították)
eltöredezettségmentesítőtlenítetthetetlenségtelenítőtlenkedhetnétek (67 írásjegy)
legeslegmegszentségteleníttethetetlenebbjeiteknek (49 írásjegy)
elkelkáposztástalaníthatatlanságoskodásaitokért (47 írásjegy)
megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért (44 írásjegy)
Van külön Wikipédia róla
Az a baj, hogy egy hosszú szó, még ha ragozott is, attól szó, hogy - elvileg - jelent valamit. Az "elvileg" jelentés alatt azt értem, hogy szintaktikailag dekódolható a jelentése.
Például vehetnék egy igét és elé biggyeszthetnék öt igekötőt (elmegfelodaidemegy), de ez halandzsa, nem jelent semmit, és ugye hibás a szintaxis, mert egy igének egy igekötője lehet.
A szintaktikai jelentésen túl van egy nehezebben megfogató kritérium, amit valahogy úgy tudnék megfogalmazni, hogy a nyelvhasználók különösebb töprengés nélkül is dekódolni tudják az adott szót. Például magyaban a fosztóképzővel amúgy végtelen hosszú szavakat lehetne csinálni, pl.:
mozdony
mozdonytalan - nincs mozdonya, pl mozdonytalan pizsama
mozdonytalantalan - nincs olyanja, akinek nincs mozdonya, pl a mozdonytalantalan gyerek, akinek nincs mozdonytalan pizsamája. (Mondhanánk mozdonytalan pizsamátlannak is, de valamiért a pizsamát eleve mozdonytalannak nevezzük.)
mozdonytalantalantalan - ehh
De valahogy két-három képző után már ledobja az agyunk az ékszíjat.
De akkor mi a baj ezzel itt?
eltöredezettségmentesítőtlenítetthetetlenségtelenítőtlenkedhetnétek
Igazából mind a kettő:
el -- igekötő, de vajon melyik igéhez tartozik? Ugyanis mint láti fogjuk, többször képzünk igét majd abból valami mást.
töredezettségmentesítő -- főnevesült melléknév
tlen -- fosztóképző
ített -- igeképző múlt időben, kij. módban.
het -- ható ige képzője, szintaktikailag hibás, mert az előbbi igéhez közvetlenül kéne kapcsolódnia ("-íthet", pl fosztóképzős főnév után: érzésteleníthet(ett), de nincs érzéstelenítetthet)
Tehát innen minden szabálytalan az előbbi miatt. De ha ezt a bakit kisimítjuk és továbbmegyünk:
[eltöredezettségmentesítőtleníthet]etlenségtelenítőtlenkedhetnétek
etlen -- fosztóképző,
ség -- főnévképző
telen -- még egy fosztóképző, ld.: mozdonytalantalantalan
ít -- még egy igeképző
ő -- melléknév...
tlen -- fosztó...
kedhetnétek - ragozott igeképző.
Úgyhogy szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a fenti betűhalmaz semmilyen szempontból nem szó, így nem lehet a leghosszabb szó.
"W, ez miről jutott eszedbe?..."
#3-ra válasz, sorry, kimaradt a címzés.
#4: ja?, bocsánat, ahhoz nem tudtam kötni. :-) (azt hittem, valaki írt olyan összetett szóról, ami kötőjeles lenne.)
egyébként a kötőjel elvileg még nem is lenne baj, hiszen attól még egy szó marad... (hiszen a kötőjelezés az egybeírás speciális esete)
de való igaz, hogy nem szoktak többszörös összetételeket ide számítani, mert úgy a végtelenségig lehetne nyújtani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!