Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Darázs - darazsat. Balázs -...

Darázs - darazsat. Balázs - Balazsat? Miért nem?

Figyelt kérdés
2019. szept. 4. 20:55
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
88%
Pokol - poklot, motor - motrot? Mert rettentően hülyén hangzik. :D
2019. szept. 4. 21:04
 2/16 anonim ***** válasza:
2019. szept. 4. 21:26
 3/16 anonim ***** válasza:
68%
nylevtanilag helyes pedig és jó a logika.
2019. szept. 4. 22:10
 4/16 anonim ***** válasza:
85%

A nyelvben vannak ilyenek, hogy két dolog analógnak tűnik, de mégsem analóg. Lehet mögötte valami elfeledett szabály vagy csak véletlenszerűség.

Nézd például, nem csak a darázs meg a Balázs ilyen: kéz, szűz, víz, tűz, tő, cső: mindben rövidül a magánhangzó tárgyraggal, a tő meg a cső még egy kötőhangot is kap, hogy illeszkedni tudjon a sorba: kezet, tüzet, vizet, szüzet, tövet, csövet. Az méz, bűz, fő meg nem ilyen: mézet, bűzt, főt. Most vagy ráfogjuk, hogy ezek mind kivételek, vagy elfogadjuk, hogy valamiért az egyszótagú, mássalhangzóval kezdődő és hosszú magánhangzót tartalmazó főnevekben néha rövidül a magánhangzó, néha meg nem. Sőt, nem is kell egyszótagúnak lennie a rövidüléshez (kenyér, kenyeret; tenyér, tenyeret, bogár, bogarat), de ott sem mind követi (fehér, fehéret; talár, talárt, kalács, kalácsot).

Az ilyen analógnak tűnik de mégsem az veszi rá az emberek egy részét arra, hogy a muszájt ly-nal írja (mert olyannak tűnik mint az uszály vagy a király, pedig a papagáj is j).

Szerintem, visszatérve a tárgyragos rövidüléshez, valószínűleg van valami rejtett hangtani vagy hasonló szabály, ami miatt a főnevek vagy ebbe vagy abba a csoportba esnek, amit nem tudatosan, hanem ösztönösen alkalmazunk.

2019. szept. 5. 10:09
 5/16 anonim ***** válasza:
78%
Igen, például az anatómia, ami nem minden embernél azonos. Vagy a szokások, idegen hatások. A felsorolt szavak nem mindegyike ősmagyar. Ezért a kiejtés alakulását a kor környezete is befolyásolja.
2019. szept. 5. 11:00
 6/16 anonim ***** válasza:
75%
Mert a tulajdonnevek nem ugyanúgy működnek, azok szóalakja nem változó (legalábbis most nem jut eszembe ellenpélda).
2019. szept. 5. 11:47
 7/16 anonim válasza:
59%

Egyszer már megkérdezték ezt, és szerintem az első válaszolónak van igaza: . a darázs régi magyar szó, a garázs pedig új keletű.

Lásd:

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__42701..

2019. szept. 6. 18:32
 8/16 Tejinashi ***** válasza:
89%

:)

Kezdjük tán a "jó" szóval, tárgy esetben "jót",

ámde "tó"-ból "tavat" lesz, nem pediglen "tót".

Egyes számban "kő" a kő, többes számban "kövek",

nőnek "nők" a többese, helytelen a "növek".

Többesben a tő nem "tők", szabatosan "tövek",

amint hogy a cső nem "csők", magyar földön "csövek".

Anyós kérdé: van két vőm, ezek talán "vövek"?

Azt se' tudom, mi a "cö"? Egyes számú cövek?

Csók - ha adják - százával jő, ez benne a jó;

hogyha netán egy puszit kapsz, annak neve "csó"?

2019. szept. 9. 04:13
 9/16 A kérdező kommentje:

Én azon szoktam még poénkodni a kérdésen kívül, hogy versenylók és vásárlovak XD

Vásárlók és versenylovak helyett.

2019. szept. 10. 07:10
 10/16 anonim ***** válasza:
29%

A darázs, parázs, rozs, pajzs, törzs... eredetileg is magyar, vagy ősidők óta meghonosodott kifejezések: darazsat, parazsat, rozsot, pajzsot, törzset.

A Balázs (Blasius), szolfézs, rúzs, imázs, garázs, rizs, ánizs, bagázs, manézs, blamázs, masszázs... eredetileg idegen eredetű szavak. De általában a -zs végű magyar nevek is csak -t ragot kapnak: Kolozs, Kolozst.

Az olyan idegen szavakban, ahol eleve mássalhangzótorlódás van, pl. bridzs→bridzset, oda újfent bekerül a közbetoldott magánhangzó.

A "varázs" szavunkra viszont nincs ötletem, talán ez sem ősmagyar kifejezés (megfelelője, a "mágia" viszont az), erre utalhat a szó "kurta" tárgyragja: varázst - egyes etimológusok szerint a varázs szláv áttétellel került a magyarba (vražiti = kuruzslást végezni).

2019. szept. 10. 17:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!