Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi minden szükséges egy...

Mi minden szükséges egy csillagtérkép elkészítéséhez?

Figyelt kérdés
Össze tudjuk szedni? Nekem lenne néhány ötletem, de megvárom mások véleményét előbb.

2019. jún. 14. 12:10
1 2
 1/11 dellfil ***** válasza:
85%

Nagy vonalakban:

[link]

Amúgy meg egy "móricka" csillagtérkép elkészítése is egy embernek, életre szóló munkát adna. Soha nem készülne el "véglegesre... :) De minek is, ha itt van pl. ez, otthoni használatra:

[link]

Töltsd le:

[link]

dellfil

2019. jún. 14. 12:27
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

- Általánosan elfogadott, jól definiált égi koordinátarendszer,

- az éggömbön ezen rendszerben való eligazodást, vagy az éggömb egy pontjának leírását segítő műszerek, (tengelyforgás követés, időmérés (ha mondjuk azimutális a rendszer),..)

- égi objektumok leírásának egységes módja (fényesség, objektumtípusok, ezek egyértelmű kategorizálása, azonosítókkal való ellátása),

- nagyon...nagyon sok idő, türelem, kitartás.

2019. jún. 14. 14:00
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Papír, ceruza, adatok. Opcionálisan radír.
2019. jún. 14. 17:34
 4/11 A kérdező kommentje:

Úgy látom azért a lényeg megfogalmazódott, de én is azért elmondom a véleményemet:

1. Szükséges egy kész számítógép.

2. Egy program vagy weboldal, ami nyilvántartja az égi objektumokat, ezt tudnám elsőképpen részletezni:

- Az egyes objektumokról az összes fontos információt tárolni kell. Az egész csillagrendszer egy térbeli mozgó gráf. Ezt kell leképezni számítógépre, ami egy hálós adatszerkezet állandó mozgó sebességgel, lendülettel. Szükséges az objektum tömege, sebessége, lendülete, pályagörbe egyenlete, koordinátái a térbeli égi koordináta-rendszerben. Én origóként mindig azt a csillagot tenném a koordináta-rendszer közepébe, amelyik csillag körüli bolygón van élet. Csak azokat az objektumadatokat venném fel a rendszerbe, amelyik objektumnak a pályagörbe egyenlete meghatározható kivéve azokat a csillagokat, amely körüli bolygón van élet. Kevés adattal indítanánk, de ez később növekedhetne.

3. Szükséges egy távcső és csillagászati, matematikai és asztrofizikai ismeretek.

4. Nagyon sok kitartás, az égbolt figyelése és szorgalom kell hozzá.

2019. jún. 14. 18:29
 5/11 anonim ***** válasza:

Én egy kicsit más oldalról közelíteném a témát.

Szerintem kelleni fog valamikor egy olyan 3D térkép ami alapján meg tudom határozni a pozíciómat. Bárhol. (jelenlegi térképek pont ellentétes célúak)

Ha pl nem a Földön vagyok, sőt nem is a naprendszerben hanem sok száz fényévnyire, ismeretlen helyen..

És az alapja az egyszerű legyen (mint ahogy a Földön is elég egy szextáns és egy óra, csillagközi helymeghatározást is el lehessen kézzel végezni 2 perc alatt zsebszámológéppel (számítógép nélkül).

2019. jún. 15. 00:33
 6/11 Alex Fly ***** válasza:

@5: ehhez már régóta megvannak az eszközeink. A legfontosabb egy adag fényes, ismert távolságú csillag és ezek pontos pozíciója. Bárhol vagy, ezek közül 3-4 darab szögtávolságából és távolságából meg tudod határozni a helyzetedet. Hasonló módszert alkalmaztak a II. világháborús német pilóták is: ők két csillag horizont feletti magasságából állapították meg a pozíciójukat...

Egyébként egy csillagtérkép elkészítéséhez először is egy pontos osztókörrel ellátott mechanikára szerelt, fonalkeresztes okulárral ellátott távcső, papír és ceruza illetve rengeteg megfigyelés és türelem szükséges. Megméred az egyes csillagok pozícióját (legegyszerűbb, ha a meridiánátmenet időpontját és a deklinációt jegyzed fel) illetve a fényességét. A kapott koordináták alapján pedig már gyerekjáték a térkép megrajzolása...

Lustábbak a megfigyelés helyett támaszkodhatnak mások adataira is, az évezredek folyamán megszámlálhatatlan mennyiségű csillagkatalógus született.

2019. jún. 15. 00:52
 7/11 anonim ***** válasza:

#6: Eszerint tényleg szokatlant mondtam ha ennyire félreértettél.

A pozíció meghatározás matematikája természetesen már az ősidők óta ismert.

Sőt szerintem a kérdező se az eddigi évszázadok alatti megfigyelések pontosságát vonja kétségbe, nem új megfigyeléseket akar, nemis a már létező 1000 térkép mellé egy ugyanolyan 1001 diket azonos alapokon, hanem inkább egy új térképet új optimálisabb elven alapulót.

Mondok egy földi példát. Mintha a jelenlegi térképeink mind Sárbogárd origójú és távolság és szög alapúak lennének. Ebből is meg lehet határozni Dévaványáról Mezőtúr irányát és távolságát. Csak nem optimálisan. Ehhez fel kellett találni az EOV térképet (koordinátarendszert) ami egy derékszögü x-y alapú, egyszerű könnyen számolható, ránézésre koordinátoákból átlátható. De más a célja is. Nem a földről meghatározni a csillagokat. Hanem fordítva.

2019. jún. 15. 10:47
 8/11 Alex Fly ***** válasza:
@7: túlbonyolítod. A tökéletesen használható "koordinátarendszer" megvan: a cefeidáknál tökéletesebb viszonyítási alapot nem fogsz találni. Innentől egyszerű geometria az egész... Ha látsz hármat, akkor azok irányának és távolságának ismeretében pontosan meghatározhatod a helyzetedet az egész látható Univerzumban...
2019. jún. 15. 23:58
 9/11 anonim ***** válasza:

Mindig öröm látni, mikor több ezer igencsak sok tudást összeszedő ember életnyi munkáját akarja kiváltani valaki egymaga. Valami zseniális ötlettel.

Csak pár apró adalék: egyszer egy nagy csillagászati intézetből az űr egy szegmensek csillagadatainak tartalomjegyzékét (néhány legfontosabb adatát) kellett adathordozóra tenni. Csak arra ráment egy nap, míg kitaláltuk, miféle legyen az a tényleg hordozható adattár. Aztán eltelt némi idő, míg rávittük. Igencsak nagy tár volt. Ezek az adatok még egy térképhez nem i voltak elegendők. Na most akkor valaki próbálja átnézni (nem megszerkeszteni! csak szemrevételezni!) ezt az adattömeget. Előbb azonban kérje meg a mindenhatót, adjon neki örök életet. De legalábbis több ezer újraszületést.

2019. jún. 16. 00:56
 10/11 dellfil ***** válasza:
63%

Bocsájtsd meg nekem, az első válaszomat. Nem láttam még akkor a kommentedet, és a válaszokat sem. Tulajdonképpen megválaszolták a kérdésedet, de összefoglalnám, hogy lásd, mekkora fába vágnád a fejszédet. Tehát először leegyszerűsítve:

"Ehhez célszerű egy jól megválasztott koordináta-rendszert használni. Aszerint, hogy mi helyezkedik el a választott koordináta-rendszer (KR) középpontjában az alábbi különbségeket tehetjük:

1. topocentrikus KR: a megfigyelő vagy a távcső detektora van a centrumban.

2. geo-, illetve planetocentrikus KR: a középpontban a Föld, esetleg más bolygó van.

3. heliocentrikus KR: a középpontban a Nap helyezkedik el.

4. galaktocentrikus KR: a kezdőpont a galaxis centrumában van.

Ebből:

[link]

De látom nem csak a szférikus csillagászatra gondoltál, hanem egy dinamikus rendszerre, amely... hogy is...?

"- Az egyes objektumokról az összes fontos információt tárolni kell. Az egész csillagrendszer egy térbeli mozgó gráf. Ezt kell leképezni számítógépre, ami egy hálós adatszerkezet állandó mozgó sebességgel, lendülettel. Szükséges az objektum tömege, sebessége, lendülete, pályagörbe egyenlete, koordinátái a térbeli égi koordináta-rendszerben. Én origóként mindig azt a csillagot tenném a koordináta-rendszer közepébe, amelyik csillag körüli bolygón van élet. Csak azokat az objektumadatokat venném fel a rendszerbe, amelyik objektumnak a pályagörbe egyenlete meghatározható kivéve azokat a csillagokat, amely körüli bolygón van élet. Kevés adattal indítanánk, de ez később növekedhetne."

Hááát... :) Te neked az asztrometria kell.

(De ne feledkezz meg az idő szerepéről sem, hiszen a távolság növekedésével arányosan nő az időeltérés is, tehát minél messzebb van egy objektum, annál távolabbi múltját látjuk itt most. :)

Itt egy "ősi" asztrometriai projekt:

[link]

Ha használni akarod, egy kis segítség:

[link]

De azért ne gondold, hogy egyszerű lesz. Egy kis adalék:

[link]

A Gaia projekt:

[link]

De gondolom az alábbi érdekelne legjobban, mert mint írod - "Én origóként mindig azt a csillagot tenném a koordináta-rendszer közepébe, amelyik csillag körüli bolygón van élet."

Ebben csak az a bibi, hogy egyenlőre ilyet csak egyet ismerünk, az pedig a Föld.

[link]

[link]

Hogy hogyan juthatsz az adataihoz? Hozzáférés milyen módon, és mélységben van, és van-e egyáltalán, nem tudom. No ennyit tudtam segíteni.

dellfil

2019. jún. 18. 22:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!