Mitől függ az hogy ki hogy tud helyesen írni?
A sok olvasás által az íráskép megjegyzését tartottam én is jó módszernek, már csak azért is, mert amíg kétségeim voltak, addig nekem is csak le kellett írnom kétféleképpen, és rögtön tudtam, melyik a jó. Ráadásul nagy szomorúságomra jóval később, mikor már azthittem, nem érhet meglepetés, a nem teljes (teljetlen? :D ) magyar karakterkészletes billentyűzet korszaka még el is tudta ezt rontani egy időre. :D Érdekes, hogy előtte az írógépesdi nem számított.
Ugyanakkor valljuk be, nagyjából nulla az esélye annak, hogy egy ilyen öntudatlan ismétlődős bevésős folyamat lejátszódhat megfelelő sűrűséggel, mondjuk az alábbi szavaknál:
írja (mint orvossága)
író (mint tejtermék)
irtatlan
stb.
Ide alighanem némi tanulás/gondolkodás is kell.
Hát, ha így nézzük, elég szomorú a nép egészére nézve, hogy nem jeleskedünk helyesírásban, mert vagy nem olvas, vagy nem tud tanulni, vagy mindkettő. Ha a -ba -be alkalmazását -ban -ben helyett helyesírási hibának vesszük, akkor a Gyakori mintavétele alapján a helyesírástalanság népbetegség.
Én 40 évesen is keverem mind írásan, mind olvasásban az a és e betűket.
Én vagyok az, akiről fogalma sincs az első pár válaszadónak és tagadják, hogy vannak, akiknek bizony gondjuk van az írásbeliséggel. Ugyanakkor szebb kódot írok, mint a 1200 kollégám a kutatási területünkön. Én másban tűnök ki, nem az általános ötödikesz szint, ami miatt kemény csávó vagyok, hanem kicsit magasabb :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!