Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az ember agya 24-25 éves...

Az ember agya 24-25 éves korig fejlődik vagy csak 20 éves korig?

Figyelt kérdés

2019. máj. 20. 20:45
 1/7 anonim ***** válasza:
34%
Az ember agya élete végéig fejlödik!
2019. máj. 20. 21:00
 2/7 anonim ***** válasza:
52%
Átlagosan 25 éves korig, de +- 5 év különbség szerintem belefér személyenkénti eltérésként.
2019. máj. 20. 21:48
 3/7 anonim ***** válasza:
0%

#2: tehat 25 (jo, 30) eves kor felett mar semmit sem tud megtanulni, jol ertem?

Aha...

2019. máj. 20. 22:17
 4/7 anonim ***** válasza:
56%

Ne keverjük az agyi plaszticitást egy teljesen kifejlett, felnőtt idegrendszer fogalmával.

Anatómiailag, maximális kognitív képességek szintjén átmenetekről beszélünk...

Viszont kb 20-25 éves korra tehető anatómiailag egy kifejlett agy létrejötte..., és kb 30 éves kornál éri el azt a pontot fokozatosan, ahol már nehezebb új ismereteket elsajátítani.

Általában viszont 25 éves kornál éri el a felnőtt agy és gondolkodás szintjét az idegrendszer. Nehéz szétválasztani viszont a tapasztalati/tanulási/plaszticitásbéli változásokat magától a fejlődéstől. Ezek összefüggenek... másrészt a felnőtt agyban is zajlik neurogenezis bizonyos helyeken, és valóban óriási a plaszticitása 30 felett is.

Összegezve, 20-25 év körül alakul ki a felnőtt agy teljesen.

2019. máj. 21. 02:20
 5/7 anonim ***** válasza:

"Viszont kb 20-25 éves korra tehető anatómiailag egy kifejlett agy létrejötte..., és kb 30 éves kornál éri el azt a pontot fokozatosan, ahol már nehezebb új ismereteket elsajátítani."

Oké, lehet, hogy 25-30 éves kor után már lassabban, de attól még fejlődik, az élete végéig. Ha nem így lenne, akkor 30 éves korunktól változatlanul terpeszkedne a fejünkben, nem?

"Összegezve, 20-25 év körül alakul ki a felnőtt agy teljesen."

Oké, fogadjuk el, hogy így van. Csak a kérdés nem az volt, hogy mikor alakul ki a felnőtt agy teljesen, hanem az, hogy meddig fejlődik az emberi agy.

2019. máj. 21. 08:29
 6/7 anonim ***** válasza:
82%

Én 60 fölött vagyok és még úgy tünik, fejlödik az agyam, mert két éve tettem le egy német felsöfokú nyelvvizsgát, tavaly egy angol középfokot, és egy orosz alapfokot - ezeket mind 555-60 évesen kezdtem tanulni nulláról.

A németet és angolt napi szinten használom is, szóval nem csak papírom van róla, az oroszt egyelöre még csak tanulom, tehát csak kevéssé tudom használni is, de számomra erdekes témákról tudok olvasni, videókat nézni és meg is értem a nagy részét.

De emellett 30 éves korom után tanultam alapinformatikát, könyvelést is, elvégeztem egy második egyetemet (nem bölcsészet!) - szóval még fejlödöképes vagyok egyelöre.

2019. máj. 21. 08:34
 7/7 anonim ***** válasza:
78%

A kéídező 99% hogy arra gondolt, mikor fejlődik ki teljesen az agy (már a kor is erre utal)

Ahogy a vázizomzat, csontrendszer stb is eléri a felnőtt méretét úgy az agy is.

Az, hogy minden szervrendszerünk változik a környezet hatására, az nem igazán a fejlődésbiológia témaköre már szerintem. A csontok, az izmok, szervek minden alkalmazkodik .

Az agyi plaszticitás és neurogenezis pont amúgy egy átmeneti görbe alapján folyamatosan csökken. Ettől még ugyan úgy meg tudsz tanulni egy dolgot, szinapszisok keletkeznek,tűnnek el, megerősödnek kapcsolatok. Pont ahogy edzés hatására a vázizomban változás indul meg.

2019. máj. 21. 09:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!