Kedves Wadmalac !
Minden tiszteletem a tied, DE:
A kérdésben 1 mol ózonmolekula szerepel.
Legyen a mól "X" azaz egy ismeretlen paraméter, mindegy hogy mennyi és valójában nem is ismerjük a pontos értékét.
Akkor a válasz 3X db Oxigén atom !!!
Mindegy hogy a mól pontosan mennyi mert a 3 mól akkor is tökéletesen pontos. Ha megkérdezik hogy az hány darab akkor visszakérdezel hogy a kérdésben levő mól hány darab mert a válasz annak a függvénye. Ha pontos a kérdés akkor pontos a válasz.
Azt hittem azért ez egyszerűbb...
Én nem érvelek azon, hogy a számmal kiírás a jó megoldás. Csak azt mondom, hogy nem rossz megoldás.
Mólban és darabban kiírva is elfogadható a válasz.
És középsulis feladatnál tutira plusz értéke van, ha a válaszban a mol és darab is szerepel, mert akkor látja a tanár, hogy mindkettőt tudja.
Nekem a bajom azzal az állítással van, hogy molban KELL, mert pontosabb. Nem, nem kell. A pontossága is igen képzetes fogalom. Minimum középsulis szinten.
Jól van feladom, kár ezen többet görcsölni.
A tanártól függ hogy melyiket véli jobbnak.
Az igazság az, hogy ha db-ot használnak akkor azzal mutatja hogy az Avogadro szám közelítő értékét is ismeri.
Ha a mólok számára kíváncsi akkor olyan kérdéseket szoktak kreálni hogy "Mekkora az anyagmennyisége..."
Persze,és a db az micsoda? Az nem anyagmennyiség?
Ki írni hogy a megoldás 3 mól ami közelítőleg 1,8*10^24 db és jóccakát.
És hogy a mókázást folytassam, a címsorban szereplő kérdés, ha érettségi feladat kérdés, akkor az a helyes válasz, ami a javító kulcsban meg van adva.
Ha a kérdés így van megadva, akkor helyes válasznak el kell(!) fogadni a 3x6x10^23 értéket is, meg a 3 mol értéket is. Mert a kérdésben egy értékes jegyig van megadva a mol-ok száma és ehhez kell igazodjon a válasz is.
[Ha a megoldókulcs istentől elrugaszkodott értéket vár el, akkor már a javításkor megóvjuk. És fent észbe kapva korrigálnak.]
Szöszölni a pontosságon akkor kellene, ha a kérdés úgy lenne feltéve például, hogy 1,000 mol ózonban...
Amúgy hálistennek az érettségi követelmény-rendszer azt követeli, hogy a válasz értékes jegyeinek a száma igazodjon a kérdés értékes jegyeinek a számához. Ennyi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!