Lakossági gáz erősségének optimalizálása víz vagy olaj forralásához?
A víz forráspontja 100 fok, az olajé kb. 300 fok.
Ha a gáz erősségét úgy állítjuk be, hogy pont elég legyen a víz felforralásához és szinten tartásához (100 fok), akkor lehet spórolni az elhasznált gáz mennyiségén, cserébe, hogy lemondunk a 300 fok eléréséről, ami az olajhoz kellene?
Vagy így nem csökken az energiaveszteség?
Főzésnél nem az a cél, hogy minél hamarabb elpárologjon a víz, hanem a szinten tartás nagyon fontos. Pl. vannak olyan teljesen zárható főzőedények, amik nem engedik ki a párát, így nem vész el a felhevített víz-pára, így nem kell azt pótolni további (hideg) vízzel.
Viszont minél tovább tart a főzési folyamat, annál több ideje van a külső környezetnek visszahűteni a vizet.
Milyen egyéb faktorokat kell itt figyelembe venni?
"vannak olyan teljesen zárható főzőedények, amik nem engedik ki a párát, így nem vész el a felhevített víz-pára"
Az olyan 'edényeket' Papin-fazéknak, vagy ma használatosan 'kuktának' nevezzük.
Nem azért zárható és túlnyomásos az edény, hogy ne párologjon el a kaja leve, hanem azért, mert túlnyomásos az edény, ezért a víz forráspontja magasabb, rövidebb idő kell a főzéshez!
.
"Viszont minél tovább tart a főzési folyamat, annál több ideje van a külső környezetnek visszahűteni a vizet."
Ezt hogyan érted?
A hosszú főzési folyamatkor is állandóan tápláljuk a főzőedény alatt a tüzet, de nem azért, mert a környezet visszahűti a vizet, hanem, mert az étel puhára főzéséhez idő kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!