Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az ozmium jól munkálható fém?

Z___O kérdése:

Az ozmium jól munkálható fém?

Figyelt kérdés
Kerestem ozmium ékszereket, van egy pár cég, aki foglalkozik ilyennel, de ahogy láttam ötvözetből készítik. Meg nem is olyanok amilyeneket igazán elképzeltem. Ha viszek valami fémműveshez ozmiumot, az milyen eséjjel tudja megmunkálni, vagy egyáltalán elvállalná? Pl gyűrűnek

2018. okt. 1. 18:25
 1/4 Gugu Gabor ***** válasza:
100%

0.0000 (sok nulla)1 eséllyel, az egyik legkeményebb fém, tudtommal csak ötvözőanyagnak használják.

Most ebben nem vagyok száz százalékig biztos de mintha mérgező is lenne...?

2018. okt. 1. 18:34
 2/4 EagleHUN ***** válasza:
100%

Csak egyes vegyületei mérgezőek.

Tömör állapotban gyakorlatilag nem oxidálódik (csak finom por eloszlásban). Így nem is kerülhet a tömör darabból a környezetbe.

Tiszta állapotban viszont megmunkálhatatlan!

Ezért csak ötvözeteit használják.

[link]

https://www.youtube.com/watch?v=D9C_lbivcn4

[link]

Mindebből következik hogy tiszta állapotban ha be is szerzed, nem fog vele senki foglalkozni.

Ez könnyen belátható mert pl olvadáspontja 3033Celsius fok.

Tehát ahhoz hogy meglágyuljon és kovácsolni lehessen úgy 2500 Celsius fölötti tartományban kellene püfölgetni...ahol már erősen fénylik is.

Plusz ilyen melegben azért jobban oxidálódhat ami kalapácsolásra a levegőbe kerül.

Tehát nem lehet egy ilyen megmunkáló üzemben lélegezni mert mérgező, a meleg miatt közel sem lehet menni és nem lehet megnézni sem, max kamerán keresztül jó lesz -e mert fényesen izzik de még meg nem olvad.

2018. okt. 1. 19:39
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Valami ilyesmire számítottam 😅 akkor tulajdonképpen még öntőformával sem lehetne kialakítani
2018. okt. 1. 22:52
 4/4 Wadmalac ***** válasza:

Lenne megmunkálási mód. A szikraforgácsolásnak tökmindegy a fém keménysége.

Csak iszonyat drága és lassú, plusz nanoméretű fémszemcséket, gyakorlatilag fémfüstöt választ le, ami adott fém esetében az ideális mérgező állapot. Ez alapján kutya nem vállalná be, ami nem baj, mert kifizetni sem tudnád.

2018. okt. 2. 07:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!