Ha villámlik akkor nem lehet fürdeni a Balcsiban? (bővebben)
Mert ha belecsap a villám akkor akkor ugye a víz vezeti az áramot...
Mi a véleményetek róla?
Hááát, igen ... ez bizony okozhat gondot. Természetesen csak bizonyos közelség esetén, de szerintem ne kísérletezz ezzel...
maci
13:43
ha leszakad az 500 kilóvoltos vezeték, és elsétálsz mellette, jól megráz téged, hiába nem nyúlsz hozzá, és vagy tőle 100 méter távolságban. Tudod miért? mert az áram nem a gagyi elképzelésed szerint a "föld felé", hanem az alacsonyabb ellenállás iránya felé folyik.
14:22 nek...
Akit "megdicsértél" a lépésfeszültséget magyarázza. Ha egy távvezeték leszakad, az áram a földben folyni fog. Mivel a földnek meglehetősen magas az ellenállása, előállhat az a helyzet, hogy pl a vezeték felé közeledve, vagy tőle távolodva, már egy (!) lépésnyi távolságon is relatíve nagy feszültség különbség tud kialakulni a föld felszínén. Olyannyira nagy is lehet ez, hogy a testeden keresztül kisebb ellenállásba ütközik az áram. Nos ilyenkor bizony ez áramütést okozhat, mitöbb haltak is meg már ilyen okok miatt! Úgyhogy ne "idiótázd" le, mert bár a távolság amit írt (100 méter) lehet kicsit túlzó, de a jelenség igenis létezik és rendkívül veszélyes ...
maci
A kérdésre válaszolva: fürödni lehet, ha ott vagy a tó mellett, minden adott hozzá :-), de van kockázata a dolognak. Mivel a gyerekkorom és ifjúkorom jó részét a Balaton mellett töltöttem, volt szerencsém jó párszor végignézni a természet egyik nagyszerű előadását közvetlen közelről végignézni, amit úgy hívnak: balatoni vihar. Láttam, hogy csap le a villám a vízre, szerencsés esetben még a fröccsenést is lehetett látni a becsapás helyén. De mindig tiszteltük annyira a tavat, hogy ilyen időben nem mentünk be fürödni... Olyat nem láttam, hogy valaki villámcsapástól halt volna meg a vízben, de az egyik barátom mesélte, hogy a vihar után talált a vízen áramütéstől elkábított halat. Igen valószínű, hogy ember sem járhatott volna másképp...
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!