1800m magasról mennyi idő alatt ér tengerszintet szabadesésben egy átlag ember?
fv. táblából kikeresed a képletet. Nem tudom, erre miért voltál ennyire lusta.
mellesleg t=sqrt(2*h/g)
#1: Elméletileg, vákuumban. Gyakorlatilag sokkal tovább tart.
A képlet szerint kb. 19 mp-ig tartana, és ezalatt 190 m/s ~680 km/h-ra gyorsulna.
A valóságban súlytól, mérettől, és főképp pozíciótól függően csak 200-300 km/h-ig gyorsulna, és ez a sebessége nagyjából állandósulna.
2-nek:
A kérdéskiírásból látszik, hogy ez egy egyszerű középiskolás példa.
Túlbonyolításra semmi indok.
De ha már ilyen nagy a fantáziád, akkor írd fel a közegellenállási erő figyelembe vételével a mozgás differenciálegyenletét!
Nem nagy was ist das, még a megoldása sem, mert szeparábilis típusú, és arctan függvény lesz a megoldásban.
Na ha azt levezetted, utána tegyél olyan megállapítást, hogy mekkora sebességig gyorsulna!
Különben meg hülyeség az a megállapításod, hogy súlytól is függ.
Melyik modell szerint?! Mellesleg a súlyhoz kötni bizonyos fizikai hatásokat a jelen példában elég nagy tudatlanságra utal, ugyanis nem a súlytól függ a gyorsulás, hanem épp fordítva...
#3: Hülyeségeket írsz.
Ez nem egy iskolai példa. Ha az lenne, akkor 80m, 100m, esetleg 180m lenne, ameddig a légellenállás esetleg elhanyagolható, - és nem jön ki nagyon fals eredmény,- és ez ki is lenne írva.
Meg miért "átlag ember", ha nincs légellenállás?
És nem is így szól a hf kérdés: "írd fel a közegellenállási erő figyelembe vételével a mozgás differenciálegyenletét!"
Inkább csak kíváncsi egy hozzávetőleges adatra, és az iskolás megoldásod messze jár (kb. fele) az igazságtól, ezt jegyeztem meg.
"Különben meg hülyeség az a megállapításod, hogy súlytól is függ."
Ezt a hülyeséget nem részletezem, csak rámutatnék, hogy bizony a nehezebb, uakkora test bizony gyorsabban esik a levegőben (pl. nehéz hátizsákkal), és az sem véletlen, hogy a síugrók nagyon könnyűek...
"Inkább csak kíváncsi egy hozzávetőleges adatra, és az iskolás megoldásod messze jár (kb. fele) az igazságtól, ezt jegyeztem meg."
Igazolnod is kéne ám az állításod. Vagy megfordítva: Milyen H magasságból való ejtés esetén lesz a két megoldás közötti eltérés adott hibahatáron belűl?
"Ezt a hülyeséget nem részletezem, csak rámutatnék, hogy bizony a nehezebb, uakkora test bizony gyorsabban esik a levegőben"
Amiről te beszélsz, az a tömeg, nem pedig a súly...
Ha meg képtelen vagy felírni a differenciálegyenletet, akkor vissza lehet venni az arcodból, meg a lekezelő stílusodból.
Na meg azt is beleveheted az egyenletbe, hogy a potenciálfüggvény távolságfüggő lesz, így annak gradiense is kell a ható erő meghatározásához.
Ha nem megy, akkor meg mondom, vegyél vissza, mert igen nagy arcod van, csak nem tudom hogy mire.
"A kérdéskiírásból látszik, hogy ez egy egyszerű középiskolás példa."
A messzemenő feltételezés a gyakorlat halála! :)
Ha valóságos megoldást akarsz hallani:
12 évig voltam aktív ejtőernyős. 4000 méterről szabadeséssel, közvetlenül a föld előttig (2-300m) kb egy perc. Pár másodperc alatt felgyorsul az ugró 180-220 km/óra sebességre. Gyorsabbra nem szokás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!