Hogyan kell négyzetméter/súlyt kiszámolni?
Egyszerű arányosítás.
Nyilván ha valaminek kétszeres a felülete – ugyanakkora magasság esetén, pl. egy asztallapnak –, akkor kétszeres lesz a tömege is, ha háromszoros a felület, háromszoros a tömeg is. Ergo ha:
x m² → y kg
akkor x-el elosztva mindkét oldalt azt kapod, hogy:
1 m² → y/x kg
27 cm * 41 cm = 0,27 m * 0,41 m = 0,1107 m²
(Erős kritika: Azért mértékegységet átváltani illene legalább 7-8 éves kortól.)
0,1107 m² → 3 kg
Osztva mindkét oldalt 0,1107-el:
1 m² → 3/0,1107 kg ≈ 27,1 kg
(Erős kritika: Azért ez is általános iskolai alsó tagozatos matematika.)
:-) Megoldom ingyen a problémádat helyetted, de nyilván én rohadjak meg. Vicces.
Nézd, ha nem tudod, hogy ki írta a Nemzeti dalt, akkor kvázi bármilyen társaságba mész, el fog hangozni az a reakció, hogy „Ezt sem tudod? Ez az alapműveltség része!”. És valahol jogos is ez a kritika. Pedig hát erre az információra sokkal ritkábban lesz szükséged, mint az általános iskola alsó tagozatában megtanult mértékegység átváltásra, arányosságokkal való számolásra, meg a később megtanult százalék számításra. Persze ha valaki azt találja mondani, hogy ez az alapműveltség része, amit illene tudnod – ennek ellenére azért segít neked –, az rohadjon meg? Ne már… Sőt ezt még csak meg sem kell különösebben tanulni, józan paraszti ésszel ki lehet logikázni, ha valaki egy kicsit gondolkodni is kezd.
Értem persze valahol az indulatot, de ki kell kérnem magamnak a sértést. Fáj, nem fáj, szerintem teljesen jogos, sőt szerintem kvázi szükséges és fontos is rámutatni, ha ilyen mélységű tudásbeli hiányossággal találkozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!