Ha szeszesitalt elég ideig tárolunk, egy idő után elválasztódik benne a víz és az alkohol?
Normál körülmények között nem válnak szét.
A hőmérséklet változtatásával és mondjuk egy centrifugában talán sikerülhet a mutatvány bizonyos mértékben.
Túl kicsi a sűrűség-különbség meg a viszkozitás.
A Brown-mozgás elegendő a keverékben tartáshoz. Meg amiatt sem, hogy maradéktalanul oldódnak egymásban.
Mivel korlátlanul elegyednek egymással, még az idők végeztekor sem fog szétülepedni a víz az alkoholtól. Ez egy homogén egyfázisú rendszer két komponensből összerakva. Sose ülepedik szét. Még desztillálással is macerás szétválasztani őket, mert azeotrópos elegyet képeznek!
"A sűrűségkülönbség miatt elvileg az alkohol kerülne "felülre", igaz?"
Ha egymással nem elegyednének (nem oldódnának), és két külön fázis lenne mondjuk ultrahanggal összeszónikázva, akkor igen. Mint az olaj-víz rendszer esetén. De az alkohol a vízzel valódi oldatot képez.
Így ahogy előzőek mondják.
A centrifugálás ahogy egyik előző írja nem működik.
Ellenben hőmérséklettel szét lehet játszani.
Ebből az egyik a hagyományos "főzés" bepárlás. Ha megfelelő fokon tartják akkor kevés víz párolog ki viszont majdnem az összes alkohol.
Illetve lehet fagyasztással is kinyerni. A víz megfagy az alkohol kicsöpög. (És a cukor is és sok minden más is.)
"Illetve lehet fagyasztással is kinyerni. A víz megfagy az alkohol kicsöpög. (És a cukor is és sok minden más is.)"
Nem tudom, gyártják-e még, de az Ice Gösser sör így volt töményítve.
Ha jól rémlik, egyes vodkafajtáknál is használják az eljárást.
Wow. Köszi #7.
Közben az ötlettől vezérelve már feltettem egy kérdést is. :D
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudom..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!