Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A "spermabank" szónak van...

A "spermabank" szónak van valamilyen szinonímája?

Figyelt kérdés

Nekem egy kicsit vulgárisnak tűnik.

Az "őssejtbank" is ugyanazt jelenti?

2018. júl. 11. 15:06
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
96%

Nem ugyanazt jelenti.

A sperma egy tudományos kifejezés. Ha neked vulgáris, akkor veled van a baj.

2018. júl. 11. 15:12
 2/13 anonim ***** válasza:
96%

A szó maga nem vulgáris, szerintem inkább a jelentése okozhat visszatetszést a prűdebb polgárok között. Hivatalos vagy komolyabb helyeken is így használják:

[link]

[link]

De ha akarod, mondhatod, hogy hímivarsejt kriogenizáló intézmény. :)

2018. júl. 11. 15:28
 3/13 anonim ***** válasza:
95%
Az őssejt meg a sperma egyáltalán nem ugyanaz.
2018. júl. 11. 16:15
 4/13 anonim ***** válasza:
58%
getzispájz
2018. júl. 11. 16:39
 5/13 anonim ***** válasza:
8%
túrósbödön
2018. júl. 11. 17:59
 6/13 anonim ***** válasza:
93%
Nem olyan gyakran használt, hogy több szavunk legyen rá, de hogy mi benne a vulgáris számopdra, fel nem fogom, egy tudományos, a lényeget leíró szó miért lenne vulgáris? Vagy a bank a probléma? Nem értem.
2018. júl. 11. 18:14
 7/13 anonim ***** válasza:
18%
A bank a gond! Én is allergiás vagyok erre a mérhetetlenül trágár szóra.
2018. júl. 11. 19:56
 8/13 anonim ***** válasza:
4%
Ondó Dodó :-D
2018. júl. 11. 20:21
 9/13 EagleHUN ***** válasza:
0%
Ajajj #8 -as ettől már csak egy lépés az ondó adó. Meg ne lássák mert még bevezetik.
2018. júl. 11. 23:04
 10/13 EagleHUN ***** válasza:
53%

Kérdésre: sperma - nem vulgáris hivatalos (ha úgy tetszik tudományos) kifejezése a férfi hímivarsejtek sokaságának.

A spermium az egyes száma.

Az ondó pedig a spermiumok és az ondóváladék keverékének megnevezése.

Mondjuk ez nyelvtanilag is érdekes:

- spermium - 1db

- sperma - sok (pl milliárdnyi)

- spermaszám - a mikroszkóp alatt egy megadott területre jutó fogamzóképes spermák száma.

- Ge@i na ez vulgáris szó, viszont szinonimája a spermának.

Továbbá:

Ha nem is szinonimája de ugyan annak a dolognak a másik oldalát jeleníti meg a petesejt. Ez sem vulgáris szó.

De mivel a legtöbb ilyen intézmény foglalkozik petesejtek tárolásával is, ezért talán valóban korrektebb lenne emberi örökítőanyag bank -ról beszélni, de a köztudatban ez már valószínű spermabank marad örökre.

Az őssejt na az teljesen más. Bár azt is fagyasztják a spermához és petesejthez hasonlóan (hasonló eljárással) de az nem örökítőanyag.

Felnőttből is kivonható, de legtöbbször a placentát, köldökzsinórt, köldökzsinórvért (és ezek egyike sem vulgáris szó!) dolgozzák fel illetve fagyasztják le.

Intézményi szinten azért van átfedés. Mivel a kriogenizáló berendezések rendelkezésre állnak az ilyen helyeken.

Van ahol foglalkoznak örökítőanyag fagyasztással is. Van ahol nem. Intézménye válogatja.

Remélem tisztult a kép.

2018. júl. 11. 23:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!