Féreglyukak léteznek? Illetve mi is lenne a féreglyuk?
Sziasztok!
Szóval, féreglyukak tényleg léteznek? Ha igen azt hogyan bizonyították be?
Az egyirányú az ami a feketelyukakhoz kapcsolódik? De akkor a kétirányú az milyen?
A féreglyukak bárhova "vihetnek"? (Mármint úgy értem hogy mindenképpen egy másik galaxisba vezet vagy ez lehet random)
Egy féreglyuk létrehozásához mire lenne szükség?
Bocsi a sok értelmetlen kérdésért de nem vagyok jártas ezen a téren.:/
Roviden: nem talaltak megy egyet sem, nincs kizarva hogy leteznek, de biztosan nem ugy, ahogy a Csillagkapu sorozatban lattad oket.
Sem a letukre, sem a letrehozasukra nincs bizonyitek, igazabol megalapozott elmeletek sem.
Az 100%, hogy a feketelyuk nem visz sehová, az nem egy féregjárat bejárata vagy kijárata.
Egyébként nem, egyáltalán nem valószínű, hogy léteznek féregjáratok. Én úgy 90%-ban fogadnék rá hogy nincs semmi "csillagkapu" az űrben. Nagyon érdekes az univerzumunk, de azért nem ennyire.
A kétirányú féreflyukak elmélet alapjait Kip Thorne amerikai fizikus (Stephen Hawking egyik jóbarátja) dolgozta ki a '80-as években. Nagyon leegyszerűsítve matematikailag az Általános Relativitáselmélet egyik megoldása a féreglyuk. Ez ugye valamelyest tényleg hasonló lenne mint egy feketelyuk, mert hatalmas ("végtelen") téridőgörbület kéne a működéséhez. Viszont ahhoz hogy a féreglyuk nyitva legyen egzotikus tömeg kéne. Azaz "negatív energia". Azért energia, mert a Speciális relativitáselmélet legtriviálisabb képlete szerint a tömeg energia, és fordítva. Tudod ami az Einsteines pólókon szokott lenni: E=mc^2
Minél nagyobb átmérőjű "lyukat" akarsz annál több negatív tömeg kell.
Igen negatív. Ha például vagy 60 kiló és bekapsz 10 kilónyi negatív energiát (tömeget) akkor 50 kiló leszel. Tudom ez elég hihetetlen. Sajnos ilyen tulajdonságokkal rendelkező anyagot eddig még nem találtunk. Azonkívül ez soha nem vonzaná a dolgokat. Mindig taszít! Olyan mintha egypólusú mágneseket közelítenél egymáshoz csak itt nincs pólus. Lényegében antigravitáció.
Na ezt kéne a féreglyukba pumpálni hogy "kinyissa" azt.
Viszont ezzel a stabilitás problémája még mindig nem teljesen megoldott. Lehet hogy a féreglyuk kinyírná az áthaladót egy óriási energiakisüléssel.
Azonkívül mivel az idő csak egy "másmilyen" dimenzió mint a tér az is lehet hogy az időben utaznál tér helyett. Bár a múltba történő utazás valószínűsége rettentő kicsi, de ezzel is számolni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!