Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek erről a...

Mi a véleményetek erről a teóriáról a túlagyalással kapcsolatban?

Figyelt kérdés

[link]

Helyeslitek, hogy ne gondolkodjunk túl sokat, vagy inkább meg kell élni a dolgokat, és akkor hagyni elengedni, mikor itt az ideje? Előbb utóbb szerintem mindenkinek eljön az a pillanat, amikor túl teszi magát a problémán, de addig szenved. Van aki többet, van aki kevesebbet. Nem jobb inkább ezt a vajúdást megélni? Amiről az írás szól nem inkább struccpolitika? Azt a részét megértem, hogy a túlgondolással esetleg fatális hibát is elkövethetünk, mint a viccben a nyuszika:

A nyuszika szeretné a kertjében lenyírni a füvet, de nincs fűnyírója. Eszébe jut, hogy elkérhetné a medvéét. Igen ám, de emlékei szerint a medve nem túl barátságos, segítőkész. Nem baj, azért elindul, hátha kölcsönkaphatja. Útközben elgondolkodik:

"Végül is a medve tényleg egy szemét állat. Szinte sosem segít senkinek. Na de mindegy, ha már elindultam, legalább megpróbálom, hátha most jó napja lesz."

Megy tovább, közeledik a medve házához, de megint csak eszébe jut:

"A múltkor a borz is mondta, hogy a medve hogy kiszúrt vele a patakparton; de igazán mástól sem hallottam még róla semmi jót. Kár volt eljönni, csak pocsékolom az időmet. De azért innen már mégsem fordulok vissza, ha már eljöttem, csak sikerül szót érteni ezzel a barommal."

Közben odaér a medve házához, a szép, pázsitos kert közepén, és bekopog. Míg várakozik, megint csak elgondolkodik:

"Tulajdonképpen a francnak jöttem el. Úgysem fogja kölcsönadni, örülhetek, ha ki nem hajít ez a r.hadék, meg aztán..."

Ebben a pillanatban a medve ajtót nyit, barátságosan köszönti nyuszikát:

- Szia Nyuszika, miben segíthetek?

- B..szd meg a fűnyíródat!

2018. júl. 3. 17:11
 1/9 LeonScottKennedy ***** válasza:
0%
Ahhh túúúl hosszú, valaki összefoglalná nekem a lényeget, hogy tudjak válaszolni?
2018. júl. 3. 17:15
 2/9 anonim ***** válasza:
50%
Ez nem teória, hanem lényegében leírja a cikk, hogy mi is a túlgondolás és annak összefüggéseit. Ez különösen egy leszűkített csoportra jellemző, méghozzá az introvertáltakra. Nekik jellemzően fontos az elemzés, maguk és környezetük minèl jobb megismerése. Ami szerintem nem negatívum, ha megfelelően tudja kezelni az illető.
2018. júl. 3. 17:21
 3/9 anonim ***** válasza:
26%
#1, a kérdező olvasott egy konyhapszichológiai cikket, eszébe jutott róla egy vicc, és most szeretné, ha ráütnénk a "Tudomány" címkét a fantáziáira.
2018. júl. 3. 17:23
 4/9 LeonScottKennedy ***** válasza:
50%

Aha. Hát én introvertáltnak tartom magam alapvetőleg, de ez elég helyzetfüggő. Haverokkal igen extrovertált vagyok, itthoniakkal, rokonokkal meg elég introvertált. Játékokban meg tudok igazán nagy troll lenni, szóval nem is tudom melyik illik rám a legjobban. Elég szélsőséges a hangulatom, van hogy depressziós leszek, aztán 5 perc múlva újra átlagos. Szerintem teljesen normális, ha valaki introvertált.

Nem tudom, hogy megválaszoltam-e a kérdést. Lol.

2018. júl. 3. 17:31
 5/9 LeonScottKennedy ***** válasza:

#3:

Ja, oké, akkor mindegy.

2018. júl. 3. 17:32
 6/9 A kérdező kommentje:

#3. Nem kívántam, hogy ráüssétek a "tudomány" címkét, de inkább itt tettel fel a kérdést, mint pl. az ezotéria kategóriában. Esetleg írhattam volna még az "emberek" kategóriába, de ott inkább személyes problémáikkal foglalkoznak, tehát lehet ők is túlagyalósak? :-) A vicc nem nekem jutott eszembe, mellékelve volt hozzá akitől kaptam az írást, mert elvileg én is túlgondolkodós vagyok. Nevezhetjük egyébként "konyhapszichológiának", de ettől független a tudomány foglalkozik különböző gondolkodásmódokkal, és hatásaival.

#4. Szerintem az introvertált nem feltétlenül túlagyalós. Ha pedig képes vagy kifelé nyitni, inkább extrovertált vagy, mindenkinek van az életében olyan fázis, vagy olyan szakasz amikor befelé fordul. De most ezzel eltértünk a kérdéstől, mert szerintem nem függ össze szorosan.

2018. júl. 3. 18:14
 7/9 anonim ***** válasza:
66%
Nem olvastam el a cikket, de a vicc arra utal, hogy egy kis problémát hajlamosak vagyunk eltúlozni, eltorzítani, ami nem csoda, hiszen szubjektív lények vagyunk. Az aggodalmaskodás rossz kedvet szül, a rossz kedv gyötrődést, további negatív gondolatokat, stb., amíg végül a probléma uralja a belső világunkat, ezt pedig óhatatlanul kivetítjük másokra is. Öngerjesztő folyamat, de ha felismerjük, kontrollálható.
2018. júl. 3. 18:18
 8/9 anonim ***** válasza:
51%

A viccben szereplő szemlélet csak kissé eltúlzott, de teljesen logikus a nyuszika részéről.

Annyiban nem, hogy ha már odaért, akkor semmit sem vesztett volna, ha megkérdezi, hogy a medve kölcsönadja e a fűnyírót, de minden ilyen döntésnél felmerülnek azok a szempontok, amik alapján meghatározta a partner hajlandóságát.

A logikus és a megszokott eljárás az ilyen esetekben, hogy még otthon elgondolja a kérő, hogy honnan, kitől kaphat a legnagyobb eséllyel kölcsön, most képzeljük el, hogy megszorulunk hó végén, és azt választjuk ki, aki a legnagyobb eséllyel akceptálja igényünket, esetleg sorba rendezzük őket.

A lépések, amik a viccben vannak, szükségesek és a levont konklúzió sem téves, csak a váratlan kifejlet a humoros, az időbeli eltérés.

A cikk tényleg nem túl szakszerű, de tessék, egy link, ahonnan kiindulva elkezdheted a személyiségtípusok vizsgálatát, ha ez érdekel.

[link]

2018. júl. 3. 21:23
 9/9 A kérdező kommentje:
#8. köszi, igen érdekel minden ezzel kapcsolatos téma.
2018. júl. 3. 21:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!