A víz magas nitráttartalmát lehet kezelni egy uv sterilizálóval?
Fürdő tavat töltenék fel kútvízzel, de nagyon magas a nitráttartalma a víznek. Uv szűrőt kötök a vízforgatóba, de nem tudom megoldja-e a nitrát tartalom problémát...
Ha nem, akkor mit lehet tenni ellene?
Ha nem inni akarod a vizet, hanem csak fürdésre használni, akkor lényegtelen a nitrátartalma, börön keresztül nem szívódik fel.
Egyébként az elsönek igaza van, ezt sem UV-szürövel nem lehet eltávolítani, sem másmilyen szürövel.
Az ioncserélő gyantás víztisztító is megoldás lehet, sajnos baromi költséges.
Az a baj, hogy másféle ioncserélő gyanta kell az alkáliföldfémekre meg a nitrátokra (kationos-anionos). biztosan megoldható a mindkettőre szűrő berendezés, ha szükséges, de már a nitrátszűrésre sem olcsó, olyan 200 rugótól felfelé indulnak.
Tény hogy elvileg egy nitrátos vízben úszkálástól nem dobja fel az ember a talpát, de ha nekem mondjuk kisgyerkőcöknek kéne lubickolóhely, nem lennék nyugodt, ha tudom, hogy fürdéskor abból a nitrátos xarból nyelnek be egymást fröcskölődés közben fél litert.
Mondjuk ha már a tóra megvan a pénz, akkor egy negyed milla plusz a tiszta vízért talán belefér.
Ja, hogy akkor a nitráttartalom abszolút nem befolyásolja a fürdést? :o
Jól értelmezem?
Hát, gyerekek nem mennek bele és kész akkor! :)
Köszönöm a válaszokat!
Az 50 mg/literes nitrát határérték az ivóvízre vonatkozik.
A nitrát ion az emberi szervezetben a hemoglobinból methemoglobint csinál. De ez a normális anyagcsere folyamán is kialakul, és enzimatikus úton le is bomlik. A methemoglobin szintje 0,5-1% közti a hemoglobinhoz viszonyítva. A határérték dupláját is meghaladó nitrátos ivóvizet fogyasztók vérében is csak 5% körüli.
Nitrátból 8-30 gramm az akut halálos dózis egy felnőttnek.
Meg tudnád mondani, nálad mennyi az a "nagyon magas" nitrát tartalom ami a kútvizedben van?
Tiszteletem! Most pontosan nem emlékszem, de 70-80 az érték! ;) Magas eléggé, de a tóban egy két aranyhal lesz, növények meg felnőtt mártózás!
Reménykedem, hogy nem csinál galibát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!