Miért foltosodott ki a rozsdamentes acél lábas alja belül a főzés után?
Előzmények:
Vizet felraktam forrni és megfeledkeztem róla, ezért elpárolgott mind és kb. még 10 percig üresen volt a lábas a tűzön. Ekkor fehéres lecsapódás látszott rajta, ami lejött miután elmostam. A következő alkalommal pedig érdekes apró foltok jelentek meg az alján. Van közte ami elég világos 1-2 mm-es és van kicsit nagyobb sötétebb. Jó minőségű edényről van szó. Nem jön le.
A vízben vízkő (és talán egyéb oldott anyag) van.
A víz elpárolgása után ezek ott maradnak az edény alján.
A vízkő magnézium és kalcium karbonát.
Ezek magasabb hőmérsékleten bomolhatnak és belediffundálhatnak a rozsdamentes anyagba.
Hát az hogy ez mit okoz és maradandó e azt nem tudom.
Ahogy írták is.
A vizet keményítő összetevők a víz elforralásával egyre töményebb oldatban voltak jelen, plusz magas hőmérsékleten, így erősebb reakcióképességük még a savállót is kikezdi.
Nem tudom, ez milyen fajta edény, de van sok olyan típus, aminek az aljában van egy vastag hőelosztó réteg, ami vékony alu és réz lapokból álló szendvics. Ha ezt túlhevíted, a két fémből valamelyik enyhén belediffundálhat az anyagba, akár edényfenékig és az is okozhat elszíneződést.
Én mindenesetre átpolíroznám az edény alját finom, mondjuk 2000-es polírpapírral. Ha újra megjelennek az elszíneződések, akkor tuti a diffúzió csinálja. Ezt visszafordítani nem tudod.
Befoschni nem kell tőle, nem lesz mérgező az edény, de a korrózióállóságát ronthatja.
Azóta újra főztem benne és újabb pici foltok jelentek meg rajta.
Az mindenesetre megnyugtató, hogy nem lehet mérgező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!