3D nyomtatáshoz alapanyagok tulajdonsága?
Egy ismerősöm készített nekem alkatrészeket a nyomtatója segítségével. Ezek az alkatrészek kis terhelésnek voltak kitéve. A mostani projektemhez sok alkatrészt kell készítenem. Megkértem a barátomat, de azt mondta nagy meló, inkább ad kulcsot a műhelyhez és használhatom a nyomtatót esténként, mikor nem zavarok senkit. Mivel pénzt nem fogad el ezért, úgy gondoltam, hogy megvásárolom az alapanyagot. A probléma ott van, hogy némely részegység alkatrészei nagyobb terhelésnek lesznek majd kitéve és lesz olyan is, ahol 70-80 °C lesz az üzemi hőmérséklet. Ezt figyelembe kell vennem az alapanyag megválasztásánál.
Kérdések:
A szín befolyásolja az anyag minőségét (pl szakítószilárdság, olvadáspont,)?
Ezeket az alkatrészeket miből érdemes nyomtatni?
Nekem teljesen mindegy, hogy milyen színű, de ha fizikai tulajdonságokat nézve nem mindegy, akkor a legjobbat szeretném. A nyomtató 5 féle filament típussal tud dolgozni. Mivel az ismerősöm sem olyan régen vásárolta, ezért ő sem tud sok mindent erről. Eddig PLA-t használt. ABS-t csak kipróbálta 1-2 alkalommal, annyit mondott, hogy a PLA alacsonyabb hőfokon megolvad. Gondolom a 80 °C már lehet sok neki (nem nyomtatási szempontból). Az utólagos (kézi) megmunkálásnál mit érdemes venni (egyes részek felületét a lehető legsimábbra kellene megmunkálni. A nyomtató által támogatott másik 3 anyaggal semmilyen tapasztalat nincs ( PET-G, Nylon, HIPS) Ezek milyen tulajdonságúak?
Remélem jár erre valaki, akinek van tapasztalata, előre is köszönöm!
Milyen alkatrész és mennyi kell?
Shapeways.com-on pár ezer Ft-ért kinyomtatják neked fémből, vagy HP polyjetes Nylonból. Ezerszer jobb mint bármi amit itthon nyomtatni tudsz.
Pl egy kisebb bonyolult alkatrész 6000 Ft volt fémből. Akár ródiumból is nyomtathatod.
3cmx 4 cm, pár gramm... de az mindent kibír.
#Válaszadó! A precíziós öntés jó ötlet. ( zöld pacsi )
De van néhány kiegészítésem.
1) Figyelembe kell venni a fémek zsugorodását. A kihűlt alkatrész kisebb lesz mint a minta kb. (3 - 5 %) . *
2) Gipsz formába nem önthető tetszőleges fém. Vas, vagy acél esetén biztos, hogy szétrepülne.
Maximum alumínium, alumínium ötvözet önthető jól kiszárított gipsz formába.
Szóba jöhet még spiáter ( Zn - Al ötvözet) is.
3) A beömlő nyílás fölé kell még tápfej is. Ez az öntvény megszilárdulásakor biztosítja a folyékony fém utánpótlást.
Bonyolult alakú öntvénynél néhány levegőző furat sem árt.
* Tipp : Próba képen önts egy 100 mm hosszú hasábot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!