Hogyan lehetséges, hogy én zöld szemű lettem? 15\l
Mostanában nagyon érdekel az a téma, hogy honnan örökölhettem a zöld szememet, illetve barna hajamat. Tehát, akkor kezdem apai ágon az én dédszüleimmel:
-dédimamám sötétbarna szem, fekete haj
-dédipapám világosabb barna szem,fekete haj.
-Nagymamám világosabb barna haj, barna szem
-Nagypapám fekete haj, sötétbarna szem
-Apukám szintén fekete hajjal rendelkezik és sötétbarna szemszínnel.
Anyai dédszüleimtől:
-Dédimamám sötét barna hajú és zöld szemű
-Dédipapám fekete haj és sötétbarna szem
-Nagymamám fekete haj sötétbarna szem
-Nagypapám sötétebb barna haj barna szem
-Anyukám fekete hajjal és sötétbarna szemekkel rendelkezik(a fiú testvérének picit világosabb barna haja van)
Hogyan lettem én olyan amilyen? Lehetséges hogy a gének 3 nemzedéken keresztül 'rajtam öröklődtek' dédimamámtól?
U.i: unokatesóm(anya testvérének a lánya) szintén barna hajú és zöld szemű de ott az anyukájának szőke haja és zöldesbarna szeme van.
persze hogy lehetseges
nekunk mondtak is suljban hogy egy csajnak a szulei nagyon alacsonak voltak de a dedipapaja nagyon magas es o is magas lett
"Lehetséges hogy a gének 3 nemzedéken keresztül 'rajtam öröklődtek' dédimamámtól?"
A gének (pontosabban a génváltozatok, allélok) valószínűleg végig megvoltak, csak benned fejeződtek ki. Attól, hogy egy génváltozat megvan valakiben, nem biztos, hogy kifejeződik.
A szemszín öröklődése amúgy is elég bonyolult. Sok gén játszik szerepet benne. Még a legegyszerűbb is módszer, ami leírja, az is két génnel számol. A modellt itt írják le (angolul), bár a megértéséhez alap genetika ismeretek szükségesek:
Azért azt érdemes megnézni, hogy van benne egy családfa, ahol úgy lesz valakinek zöld szeme, hogy (legalábbis az ábrázolt) felmenői között nincs is zöld szemű.
Ezen az oldalon pedig egy szemszín kalkulátor érhető el. (Szintén angol, de egyszerűen használható):
Ez alapján, ha a szülők és a nagy szülők is barna szeműek, és mindkét gén allélgyakorisága 50%, a szülők gyereke 5,5% eséllyel lesz zöld szemű.
Lemaradt:
Mint írtam, a modell megértéséhez (ami alapján a kalkulátor is működik) alap genetika ismeretek szükségesek. Ilyet valószínűleg még nem tanultál. Ha szeretnéd, szívesen leírom ami kell hozzá, csak potyára nem akarom, ha ilyen mélységben nem érdekel. Egyébként 11-es vagy 12-es középiskolai biológia tankönyvben vannak ezek az ismeretek (tantervtől függően).
Illetve még azt akartam írni, hogy a legegyszerűbb modellek csak három szemszínnel számolnak (barna, zöld, kék) az ezen túli finomságokkal nem foglalkoznak.
Szemléletesek az ábrák, de két megjegyzésem volna velük kapcsolatban.
1. Nagyon úgy tűnik nekem, hogy az 1. link ábrája hibás. Ha megnézed, ugyanazok az adatok lényegében, mint a többin csak több helyen a kéket, meg a zöldet felcserélték az utódok között. (Például azt nehezen tudom elképzelni, hogy két kék személynek 99% eséllyel zöld szemű gyereke lesz.)
2. Ha jól dekódoltam őket, ezek is a kétgénes modellen alapulnak, viszont a szülők esetében ha domináns fenotípusúak, egyszerűen úgy számítanak, hogy heterozigóták. Így nem lesznek olyan pontosak az adatok.
Vagy az apukád nem a biológiai apád.
Egyébként csak 4 dédszülőt soroltál fel, pedig abból 8 van egy embernek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!