A Georgia Guidestones ("Irányelv-kő") egyik gránitlapján keresztül (egy fúrt lyuk segítségével) az év minden éjszakáján látni lehet a Sarkcsillagot! Hogy lehetséges ez, ha a Föld kering a Nap körül?
Amióta állnak ezek a gránitlapok, a SARKCSILLAG azóta is látható azon a bizonyos lyukon át tekintve, minden éjszaka! A lyukon át szemlélő turisták látószögéből egy hüvelynyit sem “lépett el” jobbra vagy balra, le vagy fel a Sarkcsillag, az évek során!!
Ha a Föld forog tengelye körül, és 30 km/s sebeséggel halad Napkörüli pályáján, hogy lehetséges, hogy az év bármely napján, derült éjszakákon látható a Sarkcsillag azon a lyukon át?
"mert a dölésszögnek köszönhetően az északi sark és a föld tengelye, mely a Sarkcsillagra mutat, az a Föld napos oldalán van"
Várj fél napot, és éjszaka lesz. Bocsi, de nem tudom máshogy mondani. :))
Mi az, hogy adott hónapban a Föld napos oldala? A napos oldal mindig az, ahol épp nappal van. A Föld nem kötött tengelyforgású, hogy pl. nálunk nyáron mindig nappal van, télen meg mindig éjjel. Amit írsz, az csak a sarkkörtől északra igaz.
És már most tudom, mit fogsz írni:
"Az animáción a pólus az éjszakai égboltra mutat"
Tök mindegy. Ha átfordítod a másik oldalra, akkor is látszani fog az éjszakai égbolton a pólus.
"éjszakai égboltra mutat"
Már én is kezdek marhaságokat írni. :D
Na szóval a téli égbolt felé mutat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!