Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi a különbség az operátor és...

Mi a különbség az operátor és a tenzor között?

Figyelt kérdés

2017. dec. 14. 11:36
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
62%
Az operátor egyszerűen csak két ugyanazon gyűrű feletti modulus közötti lineáris leképezés. A tenzor egy modulus néhány példányának és ugyanennek a modulusnak a duálisának néhány példányának a direkt szorzatából az alapgyűrűbe ható multilineáris függvény.
2017. dec. 14. 12:26
 2/14 A kérdező kommentje:
Fuh, van esetleg egyszerűbb megfogalmazás? Sajnos ebben a leírásban több fogalmat sem ismerek, és a tanulmányaim alapján elvileg nem is kell ismernem. Vektoralgebra és vektoranalízis témakörében vettük mindkét objektumot, de mintha szinonimként használta volna a tanár őket, és nem láttam a különbséget.
2017. dec. 14. 13:37
 3/14 anonim ***** válasza:
66%

Mindenhol, ahova modulust írtam, cseréld ki vektortérre, ahol pedig gyűrűt írtam, ott testre. Így már van értelme?

A vektortér a modulus egy speciális esete. A test pedig a gyűrű egy speciális esete.

2017. dec. 14. 13:40
 4/14 A kérdező kommentje:
Közben kérdezősködtem mástól is, és ha jól értettem, emberi nyelven ez azt jelenti, hogy minden tenzor operátor, de nem minden operátor tenzor, és egy tenzor elő tud állni két vektor diadikus szorzataként, de azok az operátorok (pl. egységoperátor), amelyekre ez nem igaz, azok nem tenzorok.
2017. dec. 14. 14:26
 5/14 anonim ***** válasza:
52%
Az első fele igaz, a második fele jó nagy hülyeség.
2017. dec. 14. 14:30
 6/14 anonim ***** válasza:
70%
Elnézést, az első felének A FELE igaz.
2017. dec. 14. 14:31
 7/14 A kérdező kommentje:

"minden tenzor operátor, de nem minden operátor tenzor"

Ez is csak félig igaz? Mert akkor hogyan hangzik helyesen?

2017. dec. 14. 14:49
 8/14 anonim ***** válasza:
76%

Valóban nem minden operátor tenzor, de nem is minden tenzor operátor. A kiinduló direkt szorzat tér általában nem tehető modulussá.

Még egy kis megjegyzés, a tenzorok leképezések, tehát semmiképpen nem vektorok szorzatai, az max a tenzor mátrixa tud lenni. Az is csak akkor, ha a direkt szorzatodban csak 2 tag van. Ha több tag van, nincs mátrix. 3 taggal egy 3 dimenziós téglatestre lesz szükséged, hogy a tenzort reprezentáld, 4 taggal egy 4 dimenziósra, stb. Más bázisban felírva ugyanannak a tenzornak más lesz a mátrixa.

2017. dec. 14. 15:03
 9/14 anonim ***** válasza:
76%
Illetve modulussá tehető, csak akkor a tenzor nem lesz rajta lineáris, tehát nem operátor.
2017. dec. 14. 15:07
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy sokan bármire rámondják, hogy operátor, ami függvény. Ha a te tanárod is, akkor felesleges bármit belelátnod.
2017. dec. 14. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!