Mivel magyarázható, hogy 10 évvel ezelőtt megbuktam az egyetemen (nem értettem pl. az első deriváltat, második deriváltat stb. ) és most megnéztem youtube a Khan videó sorozatot és mindent értettem elsőre?!
Van olyan tanár, aki érthetően magyaráz és van aki nem annyira könnyen érthetően, valszeg ez utóbbival találkoztál.
A Khan Academy arról híres, hogy könnyen érthetően magyaráz.
1. jobb magyarázati metódus.
Anno a Műegyetemen analízis előadásokon mindenkinek annyi értelem volt a szemében, mint egy csiszolatlan folyami kavicsban. Erőlködve próbáltuk felfogni a tömény száraz anyagot. De utána a délutáni gyakorlatokon volt olyan doktorandusz, aki fényt tudott vinni a homályba 5 perc alatt.
2. az idő hatalma. A friss ismeret csak rendszerezetlen információ. Idő kell neki, amíg beáll a tetris-alakzat a rendbe légrés nélkül.
Frissiben izzasztó gyakorlat volt a diffszámítás, integrálás, de rá pár évre különösebb gyakorlás nélkül már korrepetálni is tudtam belőle.
Valahogy az idővel az ember ismeretei összeállnak egy hellyel-közzel konzisztens rendszerré.
Volt olyan, hogy én mentem ki a táblához és magyaráztam el az osztálytársaimnak, miről beszélt a tanerő az elmúlt fél órában.
5 perc alatt felfogták.
Konkrétan deriválásból is korrepetáltam emberkét (jóval később). A 2. óra végén ÉRTETTE mi az a deriválás és mire jó. Átment az érettségin gond nélkül.
Az egy dolog, hogy érteni véled.
De most sem tudnád deriválni az
f(x) = ln (2x – 5)
függvényt.
Más dolog megérteni, és egészen más dolog csinálni!
Az érteni és a tudni közt hatalmas a differencia...
Aki érti, nem biztos, hogy csinálni is képes. Aki tudja, az csinálni is tudja is, és másokat is képes megtanítani rá.
Azt hiszem kedves előző, te összekevered az értés, a tudás, az alkalmazási képesség és a készség fogalmát. Ezek külön dolgok, nem keverendők, és az ismerte meglehetően eltérő szintjei.
Nekem például tökéletesen elegendő, hogy meglehetősen jól ismerem a falazás technikáját és technológiáját, a hibákat rögtön kiszúrom, sőt, megjósolom, de egy komplikáltabb kivitelezésnek nem állnék neki. Gyanítom, szinte minden építészmérnök íg van ezzel, bár magam még az sem vagyok.
"De most sem tudnád deriválni az
f(x) = ln (2x – 5)
függvényt."
(1/2x-5)*2
De bonyolultabb integrálást már ne kérdezz. :D
hiába érti meg az ember a logikáját, amit nem használ, az kopik.
Futottam egy kört itt a mi mérnökeinknél és csak a z lnX deriváltját kérdeztem, egynek sem ugrott be.
Úgyhogy most kicsit megnyugodtam, hogy a fenti összetett függvényen el kellett gondolkodnom pár másodpercet. :D
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!