Miért van az, hogy a 2kw-os fűtőventillátor kevésbé fűt mintha pontosan 2kw/h-nyi fűtőértékű brikettet teszek egy kályhába és az égési, működtetési idő mindkettőnél 1 óra?
Szerintem ez nem lehetséges, vagyis nem értem mivé alakul a leadott hőenergia ilyen gyorsan.
A ventillátor a levegőt fűti fel 100% hatékonysággal.
A kályha önmagát azon keresztül a levegőt, sugárzik, és 50% ban forró füstgázokat ad le a kéményben tehát a hatékonysága 50%
Maximum a ventillátor légáramlása gyorsabb.
Nem lehet, hogy csak érzetre melegebb a kályha?
A brikett sem biztos, hogy pont 2kW/h, lehet, hogy ez egy minimum érték.
Már eleve a mértékegységet nem értem. Mi az a kW/h? A kettőt nem osztani kell egymással, hanem szorozni, hogy energia jellegű mennyiséget kapjunk. (Elektromos teljesítmény*idő=elektromos munka) Szóval a hőmennyiség az kWh.
Másrészt a hő terjed sugárzással, áramlással és vezetéssel.
Ha van egy kis vaskályhád, és nem vagy távol tőle, hiába hideg a levegő és a falak, a sugárzó hője melegít téged.
Az elektromos fűtőventilátor meg áramlásos hőterjedéssel a levegőt melegíti. Az pedig felfelé száll, és először a mennyezetet melegíti fel. (Hacsak magadra nem fúvatod)
Előfordulhat, hogy a sugárzásos hő kellemesebb hőérzetet biztosít számodra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!