Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » 4 jegyű kódot hányféleképpen...

4 jegyű kódot hányféleképpen lehet megadni?

Figyelt kérdés
A kód egymást követő pozitiv számjegyekből áll, de nem növekvő és nem csökkenő sorrendben. Tehát gondolom 1,2,3,2 vagy 4,3,4,5 .
2017. dec. 5. 13:24
 1/2 anonim ***** válasza:

Ezt a legegyszerűbben úgy tudod összeszámolni, hogy ágrajzokat készítesz aszerint, hogy az egyes számjegyekről indulva amellé milyen számjegy érkezhet. Az 1-es ágrajzát itt láthatod:

[link]

Az első számjegy az 1-es, ezt csak 2-es követheti, ezért belőle csak 1 ág indul tovább. A kettes után két számjegy jöhet; az 1-es és a 3-as. Az egyes után szintén csak 2-es jöhet, a 3-as után kétféle folytatás lehet; 2 vagy 4. Annyiféle kombináció rakható ki, ahány szám van az utolsó sorban, esetünkben 3, de mivel az 1234 nem felel meg annak a kritériumnak hogy nem lehet szigorúan monoton növekvő, ezért csak 2 számsort találunk, amik ki is olvashatóak az ágrajzból: 1212 és 1232. Nem árulok el nagy titkot, hogy a 9-es ágrajza pont ugyanígy fog kinézni, csak az 1-es helyett 9-es, a 2-es helyett 8-as, a 3-as helyett 7-es, és a 4-es helyett 6-os fog szerepelni, viszont ott a 9876 fog kiesni, de ott is 2 különböző kód lesz a megoldás.

A többit szerintem ez alapján meg tudod csinálni. Összesen 9 ágrajzot kell készíteni, de pikk-pakk megvannak, és össze is tudod számolni azokról könnyedén (akár még ki is írhatod őket, ha nagyon szeretnéd).

2017. dec. 5. 14:14
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, erre gondoltam én is, csak azt hittem, hogy van rá valami kombinatorikai megoldás is. Meg a 0-t pozitivként kezeltem.
2017. dec. 5. 14:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!