Rengeteg fejtörő feladvány ismert a klasszikus logikával. Létezik akár egyetlen egy is, ami kvantum logikai feladvány?
Hogy miben különbözik a klasszikus logika a kvantum logikától? Hát arról 1000 oldalas könyvet lehet írni, és van is róla. De ha nem vagy fizikus, akkor nem ajánlom, hogy nekiállja elolvasni.
Visszatérve a kérdésre, mondjuk párhuzamba állítható a dolog azzal, hogy vannak klasszikus fizika feladatok (bolygómozgás, lejtő, csigák, hőtan stb.), és vannak kvantum fizika feladatok (ez mondjuk inkább gimnázium legvége és egyetem). Mindkettőből van rengeteg példa, de matematikai logikai fejtörőkből csak klasszikusról hallottam, kvantumlogikai fejtörőt még sose, legfeljebb kvantumlogikai feladat speciális egyetemi tankönyvben.
Ezt találtam a kvantumlogikáról:
"A kvantumlogika alapgondolata a szokásos fölfogás szerint nagyon egyszerű: Ha PQ(d) a H Hilbert-téren értelmezett Q önadjungált operátornak a d valós Borel-halmazhoz tartozó spektrálprojektora, akkor a kvantummechanika szerint a [x, PQ(d)x] skalárszorzat adja meg annak valószínűségét, hogy a Q operátorral reprezentált megfigyelhető mennyiség értéke a d halmazba esik, ha a rendszer állapotát a x állapotvektor írja le. Ha a x állapotvektor történetesen a PQ(d) altérben van, akkor
[x, PQ(d)x] = 1"
No, ez a leírás alapján nekem van egy gyanúm, hogy miért nincsenek ilyen kvantumlogikai feladványok. Ezt egy maroknyi emberen kívül úgysem érti senki, akik meg igen, azoknak meg jobb dolguk is van annál, mintsem kvantumlogikai fejtörők gyártásával foglalkozzanak.
Kedves Kérdező,
ha jól értem -javíts ki, ha nem- a lineáris és a nemlineáris logika közti különbségről beszélsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!