Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha sötétben bontok ki egy...

Ha sötétben bontok ki egy csokit, miért világit a papirja ott, ahol nyílik ki?

Figyelt kérdés

Tök sötétben bontottam ki egy tàbla Tibi csokit és amint a ragasztàsnàl nyílt szét,degy egész vékony fénycsíkot làttam haladni ott,ahogy nyílt a csomagolàs szét.Van aki szerint fényvisszaverődés,de nem volt semmi fény.Én valami elektromossàgra tippelek.

Mitől van ez?

2017. okt. 29. 20:38
 1/5 anonim válasza:
Ha tobbszor is meg tudtad nezni a fenyt, akkor visszaverodes. Ha nem, akkor szerintem lehet elektromossag a pillanatnyi surlodastol ahogy szettepted, gondolom
2017. okt. 29. 20:59
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Ugyanez tortenik ha egy boritekot bontasz fel. Pontos okát nem tudom, de uv feny keletkezik
2017. okt. 29. 23:26
 3/5 dellfil ***** válasza:
100%

Mikroszkópikus elektrosztatikus kisülések milliárdjainak fényét látod.

Az öntapadós felületek szétválasztásakor számtalan molekuláris elektroszatikai megosztás lép fel, ami parányi, de számos(!) kis szikrát okoz. A sötétben ezeknek a fényét látod. :)

Próbáld ki: Egy szigetelő szalagot húzzál le sötétben, és közben figyeld a lehúzás helyét. Megsúgom. Kékesen fog derengeni.

Apropó. Tudod-e, hogy mi okozza a szigetelő/csomagoló szalagok lehúzáskori jellegzetes - kissé sercegő - hangját? Nos a - már fentebb említett - kis szikrácskák tömegének csattogása... :)

dellfil

2017. okt. 30. 00:39
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszi a vàlaszokat!
2017. okt. 30. 05:35
 5/5 Wadmalac ***** válasza:

Tribolumineszcencia.

[link]

2017. okt. 30. 08:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!