Van egy ilyen feladat fizikából: Egy hajó keresztmetszete a víz szintjén 5000négyzetméter (m2). A teher berakása után 1m-rel nő a merülési mélysége . Milyen súlyú terhet raktak a hajóra?
sztem 5000 köbméternyi víz súlyát tették rá.
az 5000 tonna. Vagy hülyeséget mondok?
Jó az első gondolata, csak kötekszem egy picit:
Ha nem függőleges a hajó oldala hanem kiszélesedik, akkor ugye akár 5000 m3-nél többet is kiszorít, mire 1 m-t lesüllyed.
Persze fel kell tételezni, hogy függőleges, vagy az átlagos merülésnél van az 5000 m2 keresztmetszet.
Az igaz, hogy a plusszban kiszorított víz súlya egyben a rakomány-növekmény súlya is.
Ez a 11:48 még rajtam is túltett kötekedésben.
"A keresztmet a derékszögű metszet területe abból pedig nem lehet kiszámítani. Ha a hajó vízvonali hosszmetszetéről szólna a példa akkor más a helyzet"
Világosan le volt írva: "hajó keresztmetszete a víz szintjén" Ezt nem lehet félreérteni, ez csak hosszmetszetet jelenthet. Kíváncsi vagyok hogy pl. érettségin is ezt írtad volna be ahelyett hogy kiszámoltad volna?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!