Mi a helyzet a mai hőmérőkkel?
Ha jól tudom, az EU-ban már betiltották a higanyos hőmérőket. Vannak olyan hőmérők, amik azonos elven, de más anyaggal működnek? A ma is kapható quadrat hőmérők higanyosak lennének?
Érdekelne még az is, hogy ha már ilyen figyelmet kapott ez az EU-ban, vannak-e egyéb olyan háztartási, vagy magánszemélyek számára beszerezhető eszközök, amik higannyal működnek?
Azt olvastam, hogy egy eltört hőmérőből légzéssel szívódik fel a higany, ha lenyeljük, az nem káros, mert nem szívódik fel olyan könnyen. Ez igaz?
"Vannak olyan hőmérők, amik azonos elven, de más anyaggal működnek?"
Igen, van pl. ami alkohollal működik. Ezzel az a baj, hogy nagyobb hőmérsékleteken nem használható. (78 fok a forráspontja az etil-alkoholnak)
"A ma is kapható quadrat hőmérők higanyosak lennének?"
Biztos, hogy nem, mivel a higanyos hőmérőket betiltották. Mondjuk nem tudom mit értesz "quadrat hőmérő" alatt.
"vannak-e egyéb olyan háztartási, vagy magánszemélyek számára beszerezhető eszközök, amik higannyal működnek?"
Pl. a kompakt fénycsövek tartalmaznak kis mennyiségben higanygőzt, ezért is nem szabad a szemétbe dobni őket.
Máshol már nem igazán van.
"Azt olvastam, hogy egy eltört hőmérőből légzéssel szívódik fel a higany, ha lenyeljük, az nem káros, mert nem szívódik fel olyan könnyen. Ez igaz?"
Azért az túlzás, hogy nem káros lenyelni, de sokkal károsabb a higanygőzt belélegezni, igen.
Egyébként lehet kapni higanyos hőmérőt, például labortechnikai boltban. Vannak olyan folyamatok, amelyek hőmérséklete csak higanyos hőmérővel mérhető (gazdaságosan).
Vagyis nem tűntek el teljesen a higanyos hőmérők, csak ahol lehet, kihelyettesítik a sokkal kevésbé veszélyes alkoholos (festett borszeszes), vagy ikerfémes (bimetálos), esetleg termisztoros (félvezetős) hőmérőkkel.
A higanynak valóban a gőzei IS mérgezőek - főleg azért, mert a higanygőz nem büdös, nem okoz rosszullétet, nem észlelhető, vagyis pl. egy rosszul feltakarított, törött lázmérőből szétfolyt higanycsepp akár éveken keresztül gőzölöghet, és mérgezheti az embereket.
Ezért kell a szétfolyt higanyt összesöpörni, majd a szétfolyás helyére kénport szórni. A higany a kénnel oldhatatlan higany-szulfidot képez, amely már nem mérgező.
Köszönöm a hasznos válaszokat, ment a zöld kéz :)
Egy ilyen hőmérőben kb hány gramm higany lehet?
Mérgező mennyiség lélegezve, lenyelve, vagy bőrön át is?
Ekkora mennyiség lehet halálos valamilyen körülmények között?
Egy lázmérőben kb. fél gramm higany van.
Ennek belélegezve már lehet káros hatása, de nem halálos.
Halálos dózisra ilyet találtam, hogy: 30-60 mg / testkg
Tehát ezek szerint olyan 2-6 gramm belélegezve már halálos lehet.
"Ezért kell a szétfolyt higanyt összesöpörni, majd a szétfolyás helyére kénport szórni. A higany a kénnel oldhatatlan higany-szulfidot képez, amely már nem mérgező."
Ez egy olyan tévhit, amit még szakmabeliek is elhisznek.
És sohasem végzik el a kísérletet, mert akkor rájönnének, hogy nem igaz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!