Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért nem töltödik a kondenzátor?

Miért nem töltödik a kondenzátor?

Figyelt kérdés
Coilgunt akarok építeni, dr sajna a kondenzátor nem akar feltöltödni. Egy régi videó ami kazettákat játszik le abban zaláltam kondenzátort meg pc tápegyságben is meg fényképezőböl is szedtem ki, de egyiket se tudom tovább tölteni. Ha valami áramforrást rákapcsolok akkor annyi energiát tárol el amennyit rákapvsoltam ha pl 6 ceruzaelem ami kb 8V akkor ilyen 7-8-at de nem akar töltödni. Az egyik amivel probálkoztam az 220uf és 400V-ot ír meg valami 1097-es szám van rajta az nem tudom mi. Probáltam pc táplal is ami 11,52V rákapcsoltam, de a mérőműszer nem nagyon mutatott semmit táppal mintha nem is töltene. Mi lehet a gond vagy hogy kéne máshogy tölteni? Most kezdtem kondenzátorokkal foglalkozni szóval lehet hülye vagyok kicsit hozzá, de ezért kérdezek, hogy okosabb legyek. :)

2017. aug. 27. 13:47
1 2
 1/11 Walter_Dornberger ***** válasza:

Már miért ne töltődne?!

A kondenzátorban tárolt energia : 1/2*c*u*u.

Így láthatod, hogy egy 11volt körüli feszültséggel nem sok energiát tudsz belepaszírozni a kondenzátorba.

arra alkalmas kondenzátorból lehet coilgun-t készíteni. (olyan aminek a fegyverzete bírja a nagy kisütő áramot.

Nagy feszültségre kell feltölteni, mert a feszültség négyzetével nő a benne tárolt energia.

Figyelem, a kondenzátoron lévő feszültségadat a kondenzátor átütési feszültsége, ennél több feszültségr kapcsolni a tönkremenetelt (robbanált) okoz.

nagy nem elektrolit kondenzátor, nagy feszültség, pl fénycsövekben lévő "fázisjavító" kondenzátor, motor indító kondenzátor stb alkalmazása előnyös. Ezekbe a kondenzátorokba egy ellenállás is bele van építve a töltötten maradás elkerülésére, ezt ki kell szedni!!!!

figyelni kell hogy a hálózati 2240V egyenirányítása után az csúcsfeszültségre, (gyök 2 *240 V ra) töltődik.

A coilgun alkalmazásokban vaku töltő áramkör szokott lenni ami 4-600 voltra tölti a kondenzátort.

ilyen töltőáramkör nélkül hálózati egyenirányítással lehet próbálkozni.

2017. aug. 27. 13:59
 2/11 A kérdező kommentje:

Na most ezt nem teljesen értettem.:D

Sok videót láttam ahol ekkora kondenzátorokat feltöltenek 9V-al meg hasonló úgy akarnám én is.

2017. aug. 27. 14:08
 3/11 anonim ***** válasza:

Te valami nagyon nagy tévedésben élsz.

Ha egy kondira rákapcsolsz X voltot, akkor azon (maximum) X volt lesz.

Nincs olyan, hogy rákapcsolom a ceruzaelemet és másnapra 6 kV lesz rajta...

Kísérletezgess csak a kondikkal, de arra figyelj, hogy a max. feszültségnél (esetedben 400V) nagyobbat ne kapcsolj rá, illetve elektrolit kondenzátor esetén ügyelj a polaritásra.

2017. aug. 27. 14:36
 4/11 A kérdező kommentje:

De akkor mi az hogy rákötnek egy elemet és elkezd töltödni mutatják is a mérőműszeren pl ebben a videóban: [link]

Vagy akkor hogyna csináljam ezt meg? Mert bármit rákapcsolok nem sül úgy ki mint ahogy a videókban látom. Pedig volt amikor percekig rajta hagytam, de utána semmi.

2017. aug. 27. 14:47
 5/11 A kérdező kommentje:
Segítsetek kérlek, tényleg nem értem. :(
2017. aug. 27. 15:14
 6/11 A kérdező kommentje:
Vagy hogyna tudok olyasmit csinálni ami feltölti annyira?
2017. aug. 27. 15:17
 7/11 Walter_Dornberger ***** válasza:

egy DC/DC konverter is van közben ilyen például egy vaku (nem led villanós, hanem hagyományos gázkisülésű villanócsöves) tápellátása.

Bemenet ceruzaelem kimenet kb 400 V 1-2 mA töltőárammal tölti fel a kondenzátorát (ehez kell idő az újratöltéshez) majd a kondenzátor kisül a gázkisülési csövön, ha a gyujtóelektródával elindítják a kisülést.

Ami a coilgun-t illeti az elv kb azonos. egy ilyen DC/DC konverterrel feltöltik a kondenzátort, majd valami nagyon gyors kapcsolóeszközzel belebikázzák a kondi energiáját a tekercsbe, tekercsekbe. némi időeltolódással (hogy a gyorsítás hatékonyabb legyen.

jó combos (erős és gyors IGBT pl alkalmas erre)

2017. aug. 27. 18:37
 8/11 anonim ***** válasza:

Mint írták, egy kondenzátort kizárólag feszültséggel lehet feltölteni, és erre a feszültségre fog feltöltődni, nem többre. Ráadásul a névleges fezültségénél többet tilos - valamint van egy maximális árama is, annál többet nem bír el. A különböző áramkörök ezt tartják be.

Ha pedig egy 400 V-os kondenzátort csak 9 V-tal töltesz, abban nagyon picike töltés lesz.

2017. aug. 27. 18:38
 9/11 Walter_Dornberger ***** válasza:

például itt egy link, a nagyfeszültégü kondenzátorig az utánalévőket egyszerüen el kell hagyni.

[link]

2017. aug. 27. 18:40
 10/11 Walter_Dornberger ***** válasza:
rossz a link, a keresőbe írd be "vaku kapcsolási rajz" és a képekre bökve több fórumba mutat. (a forumba gyazott képeket nem tudom belinkelni)
2017. aug. 27. 18:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!