Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha ecetet és benzint, vagy...

Ha ecetet és benzint, vagy ecetet és alkoholt összekeverek mi történik?

Figyelt kérdés
2017. júl. 11. 19:44
 1/10 anonim ***** válasza:
13%

Nem vagyok vegyész !

Szerintem ha a benzint és az ecetet összekevered semmi nem fog történni.

Ha az alkoholt és az ecetet kevered össze , szintén semmi nem fog történni. ( a megsavanyodott bor is, ecet és alkohol keveréke)

2017. júl. 11. 19:58
 2/10 A kérdező kommentje:

Igaz, hogy ecet és alkohol keveréke a megsavanyodott izé...

De!

A kénsavat is tilos vízbe önteni, mert nagyon nagy hő keletkezik.

Az autó akkuban mégis a kettő keveréke van.

Számít az is, hogy melyik milyen erős/ tömény.

(20%-os ecetre gondoltam és 70, vagy inkább 96%-os alkoholra)

2017. júl. 11. 20:04
 3/10 Silber ***** válasza:
42%

Makroszkopikusan nem fogsz észrevenni semmit. Nem fog melegedni, vagy elszíneződni.

A minőségi elemzések pedig attól függően mutatnának változásokat, hogy milyen összetételű volt a benzin, vagy miféle alkoholról is beszélsz. Alkohol esetén előfordulhat bizonyos mértékű észterképződés, ésatöbbi.

2017. júl. 11. 20:27
 4/10 A kérdező kommentje:

Elvileg, ha ecetbe meszet teszek, majd ezt alkoholhoz keverem, akkor sűrű zselés szerű anyagot kapok.

Ilyet szoktak kirándulásnál/ túrázásnál is használni.

Lehet vele főzni, tüzet gyújtani és közben nem folyik szét, nem ömlik ki a táskában.

Mésznek mi a szerepe?

Egyáltalán jó ez a módszer?

[link]

2017. júl. 11. 20:37
 5/10 anonim ***** válasza:
71%

Katalizátor jelenlétében az alkohol és ecetsav reakciójából acetát keletkezik, hogy milyen (metil-, etil-...) az az alkohol C atom számától függ, pl. etanol + ecetsav (+katalizátor) -> etil acetát + H2O.

De, ha otthon összeöntöd az ecetet és az alkoholt, akkor nem történik semmi, ráadásul az étkezési ecet is viszonylag híg. Benzin + ecet esetén szintén semmi nem történik.

"A kénsavat is tilos vízbe önteni, mert nagyon nagy hő keletkezik."

Már hogy ne lehetne (csak számítani kell a hőfejlődésre), szerinted mégis hogyan hígítják a kénsavat? Fordítva tilos összeönteni, mivel a heves hőfejlődés miatt a kis mennyiségű víz felforr és a fejlődött gőz kénsavcseppeket ragad magával és szétfröcsög.

2017. júl. 11. 21:33
 6/10 anonim ***** válasza:
65%
Megjegyzem: Ecetsav oldatot, mondjuk 20%-ost (amit kapni lehet), nem is tudod benzinnel összekeverni. Gyors keveréssel létre lehet hozni egy emulziót, de az néhány perc elteltével 2 folyadék fázisra elkülönül.
2017. júl. 11. 22:53
 7/10 anonim ***** válasza:

Ha étkezési 20%-os ecetet és benzint összekeversz, akkor előbb utóbb szétválik két fázisra, az alsó fázis lesz az ecet, a felső fázis a benzin. És nem történik semmi további.

Ha ugyanezt az ecetet alkohollal kevered össze, akkor a kettő korlátlanul elegyedik egymással és egy homogén fázis keletkezik. Közönséges körülmények között, szobahőmérsékleten, nem történik semmi további.

2017. júl. 14. 13:27
 8/10 anonim ***** válasza:

"A kénsavat is tilos vízbe önteni, mert nagyon nagy hő keletkezik."

Fordítva! A vizet tilos kénsavba önteni!

2017. júl. 14. 21:53
 9/10 anonim ***** válasza:

Az látom, hogy én lettem a győztes ! Rajtam kívül senki más nem kapott nulla pontozást !

Csak azt nem értem, hogy mivel érdemeltem ki ezt az eredményt, azaz a nullára pontozást?

2017. júl. 17. 00:33
 10/10 anonim ***** válasza:
50%

#9-nek: Ne vedd magadra! Egy ideje teljesen megzavarodott itt a gyakorikerdeseken a pontozás.

Valószínűleg az áll a háttérben, hogy egyre rosszabb az oktatás, és így egyre több idióta jut arányosan ide is, akik össze-vissza pontozgatnak. #8-ban leírt válaszom is ennek esett áldozataul. Egyébként a te válaszod teljesen jó volt. Csak én hiába adok zöld pacsit, a sok szamár lehúzza...

Már ott tartok, hogy egyre kevesebbet írok a fórumra, mert egyre hálátlanabbak lettek az emberek is. Alígha, elvetve kap az ember egy "köszönöm"-öt is.

6-8 éve ez a forum nem ilyen volt. Azt hiszem, megérett egy alapos tisztításra...

2017. júl. 17. 21:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!