Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Kik alapították Athént?

Kik alapították Athént?

Figyelt kérdés
Azt tudom hogy"állítólag"iónok akik kr.e.16 század körül érkeztek de akkor hogy lehetett Athén nagy Mükéné kori központ?
2017. máj. 30. 13:21
 1/3 anonim válasza:
0%

Az istenek alapitottak, mert ott nott ki az egig ero fa, amin egy majom ult es nezte ahogy leesik egy kokuszdio. Ezt a majmot pedig egy urleny nezte. Ez a kulonbseg a nehezsegi es a gravitacios gyorsulas kozott.

Remelem segitettem.

2017. jún. 1. 07:53
 2/3 Garpe ***** válasza:

Szia! :)

Kicsit hosszú lett, de kitérek egy-két lényeges elemre.

Nem vagyok történész, de vonz görögország történelme és épp a napokban olvastam görögország történetéről. Amit mondok az a gimnáziumi történelem tanulmányaim, az ókor tudományi tanszéken tanultak, egy-két ismeretterjesztő irodalom és a Wikipédia alapján mondom. Elnézésedet kérem, hogy újgörög átírással adok meg egy-két dolgot (nem beszélek ógörögül :( )

Sokszor halljuk, olvassuk itthon, hogy az adott település már az őskor óta lakott, aztán egy ugrás a rómaiakra, majd a honfoglalásra. Ennek az az oka, hogy az ember (mint homo saphienes, de jóval korábbi formái is) sokkal korábban elterjedtek a földön, mithogy a kimondott írott történelem megkezdődjön. Ezek az emberek is alapítottak településeket ahol éltek, rendelkeztek saját kultúrával és talán nyelvvel is. Számtalan települést alapítottak már Európa szerte is bőven az ókor előtt, mivel jelentős részük folyamatosan lakott azóta is, ezért nagyon keveset tudunk róluk.

A történet valahogy úgy néz ki, hogy mindig vannak ott lakók, akiket valakik meghódítanak (ez nem mindig katonai, sok esetben kultúrális és gazadasági lásd.: rómaiak), ha csak pannóniát nézzük: vannak őskori lakosok, akiket meghódítanak a beáramló indo-európai törzsek, ezek közül is főleg az illírek telepednek meg itt, aztán az illíreket meghódították a kelták, a keltákat meghódítják a rómaiak, majd őket a hunok stb.

Αθήνα esetében is hasonló dologról beszélhetünk. A neolitikum óta laknak itt pontosabban i.e. 4. évezred végén (de a 3. évezred biztosabb) alapíthattak itt először települést. Hogy ők kik voltak arról fogalmunk sincs (legalábbis én sehol sem hallottam róla). A iónok valóban a i.e. 16. században mint indo-Európai hódítók jöttek be és hódították meg a területet. Ha nem tévedek, ők voltak az első kimondottan görög törzs itt. Egyébként a Μυκηναϊκός πολιτισμός (Mükénéi civilizáció) korszaka i.e. 1600-1100 közé esik, Αθήνα pedig i.e. 1400 körül lesz fontos központ, ami feltehetően a iónoknak is köszönhető.

Összegezve: a régészeti leleek alapján a neolitikumban (pontosabban i.e. 4 évezred végén) alapítottak itt először települést, de komolyabb felemelkedése illetve írásos emlékek róla, a ión hódítás után a Μυκηναϊκός korszakból vannak.

2017. jún. 1. 12:03
 3/3 A kérdező kommentje:
Másodiknak köszönöm!! Elsőnek megy a minusz!
2017. jún. 28. 10:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!