Meg lehet e forgatni egy 1 méter sugarú fém korongot 10000 fordulattal másodpercenként? Ha igen milyen fém visel el ekkora centrifugális erőt
Hát, ha 10.000 1/min szerepelne, is óvatos lennék igent mondani.
Bár, kis keresgéléssel arra találtam példát:
Na amit te írsz, az ennek a fordulatszámnak a hatvanszorosa.
Sajnos most nincs időm arra a rövid képletre sem, hogy ez hány G lenne a kerületen, de szerintem nincs az az anyag, ami ezt kibírja.
"Valaki ráérő kiszámíthatná mekkora sugár irányú húzóerő ébredne az anyagban ilyen fordulaton"
Megtették, mint írtam is, szerintem ez mindent elmond.
"400 millió G lenne a kerületen"
De legyen, számoljunk.
Egy 5 mm átmérőjű titán huzal 5 mm hosszú darabja kb. 0,45 g. 400 millió G-n ez 180.000 N, vagyis 18 tonnás darab normál 1 G-n mért súlyának felelne meg.
Húzófeszültségben ez az 5 mm átmérőjű (kb. 15,7 négyzetmilliméter keresztmetszetű) huzalon 11.465 MPa.
A titán (tisztán nem jellemző, így enyhén Al és V ötvözött adatot veszek) szakítószilárdsága 900 mPa, de 830-nál már folyáshatáron van.
Szóval a terhelés ilyenkor a titán szakítószilárdságának 12,7-szerese.
Nem sok anyag van a grafénen, fullerén-csövön kívül ,ami ezt bírná.
120.000 1/min, az hatvanszor lassabb, mint az 1/s. És aki látott már élőben, működésben 70-80.000 1/m fordulaton pörgőméretes vegyipari centrifugát, az megtanulja tisztelni az ilyesmit.
A kérdés felvetése sajnos teljesen irreális.
Az anyagra visszatérve, ami jó űrlift-kötélnek, az ide is jó lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!