Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Milyen lenne a világ elektromo...

Milyen lenne a világ elektromosság nélkül?

Figyelt kérdés
Először is elnézést a hülye kérdésért, ha valakit kiakasztott, inkább kattintson át másikra. :) A lényeg, hogy nyilván tisztában vagyok azzal, hogy az emberi civilizáció valahol a 18. századi technológiánál rekedt volna meg(tehát az, hogy stemapunk világ lenne, az nem válasz), de... ha úgy umblock nem lenne elektromosság, annak milyen hatásai lennének még? Gondolok arra, hogy például a villámlás se létezne. Szóval ilyesmiket várok, remélem valaki tud nekem érdemben segíteni. :)

2017. máj. 12. 13:20
 1/9 anonim ***** válasza:
94%

Ha annyira szigorúan veszed, hogy nem csak a hasznosítása nem lenne, hanem a villámlás sem, akkor - nos ilyen nincs.

Mi sem léteznénk, mert bennünk is rengeteg elektromos vezeték van.

2017. máj. 12. 13:57
 2/9 anonim ***** válasza:
74%
Csak növények léteznének és max. egysejtű állatok vagy sejttelepek, mint a szivacs.
2017. máj. 12. 14:00
 3/9 A kérdező kommentje:
Igen, arra voltam kíváncsi eredetileg, hogy ha egyáltalán a természetben sem lenne jelen az elektromosság, de akkor ezek szerint ez bukó... akkor a kérdésem a következő: tegyük fel, hogy van elektromosság a természetben, mi kellene ahhoz, hogy ne lehessen kitermelhető, felhasználható? Pl. ilyenekre gondolok, hogy ha nem lenne olyan nyersanyag elérhető, ami vezetné az áramot.
2017. máj. 12. 14:13
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem tudnánk vezető anyagokat kinyerni, akkor a kőkorban rekednénk, mert a fémek vezetők.

Ha fantasyban gondolkodsz, akkor mágia, és kész.

2017. máj. 12. 17:31
 5/9 A kérdező kommentje:
Fantasy világ, de nem szeretném mindenre a mágiát adni válaszként... az jutott eszembe, h a vas ugye rosszul vezeti az áramot, és magas feszültség esetén hajlamos felhevülni(megolvadhat a vezeték), viszont acélként(ami még rosszabb vezető) alkalmas eszközök/gépek készítésére. Na, egy ilyen világban nem biztos, h gazdaságos lenne az elektromosság, nemde?
2017. máj. 12. 21:56
 6/9 dellfil ***** válasza:
82%

"... ha úgy umblock nem lenne elektromosság, annak milyen hatásai lennének még? Gondolok arra, hogy például a villámlás se létezne. Szóval ilyesmiket várok, remélem valaki tud nekem érdemben segíteni. :)"

Nem lenne világ. Nem lehet "belenyúlni" - "büntetlenül" - az univerzum alapvető működéseibe.

Nézzük részletesebben. Ha nem lenne az elektromágneses kölcsönhatás, - hiszen ez elengedhetetlen az elektromosság meglétéhez, - nem lenne a mai értelemben levő anyag sem. Nincsenek elektronok, sőt nincsenek protonok, neutronok se ebben az elképzelt világban. Nincs "atomos" anyag, (pl. a hidrogén hélium) nincsenek csillagok, amelyek legyárthatnák a többi elemet, ezért bolygók sem lennének, nem lenne élet sem.

Persze el lehet gondolkodni, hogy egészen másfajta, de konzisztens alaptörvényekkel egyáltalán lehetne-e olyan univerzumot "készíteni" (elképzelni!?) amely összetettségében megfelel a "mi univerzumunknak". :D

Szóval egyszerűen nem lenne világ. legalább is egyáltalán nem hasonlítana erre a világra amelyben élünk. Semmi szemléletes képünk nincs, és nem is lehet róla. Elképzelni sem tudhatjuk, hiszen még a saját világunk alapműködéseiről sincs szemléletes képünk. A matematika segédlete kell, hogy megismerhessük, leírhassuk azokat.

dellfil

2017. máj. 13. 12:00
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Sötétben keresgélnénk a villanykapcsolót. :-))
2017. máj. 13. 12:06
 8/9 anonim ***** válasza:
75%
Akkor a fémek legyenek olyanok, hogy rosszul vezetik az áramot. Ne is úgy nevezd őket, hogy réz, vas, ezüst vagy arany, hanem adj nekik más neveket, azokat használják.
2017. máj. 13. 18:03
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a további válaszokat, bár az eredeti kérdésen már rég túl vagyunk, mert tényleg hülyeséget kérdeztem - ahogy azt sejtettem is. :D

Amúgy a nyolcas válaszoló ötlete viszont igencsak tetszetős, nagy valószínűséggel ez lesz a megoldás. Külön köszönet érte. :)

2017. máj. 13. 23:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!