Mit okoz a gőz a tüdőnek?
Nem találtam 1 normális, tudományosan igazolt leírást sem, hogy a gőz hogyan hat a tüdőre. Az e-cigarettázás kapcsán merült fel bennem ez a kérdés.
Úgy hallottam, károsabb, mint a hagyományos cigaretta. Most akkor ez igaz?
"Úgy hallottam, károsabb, mint a hagyományos cigaretta"
Számold ki miért terjesztik hogy károsabb:
Számoljunk 7000 fővel (biztos több van), akik ecigiznek, és előtte átlag 1doboz cigit fogyasztottak:
7000x1000Ft 7.000.000Ft/nap
7Millió Ft x 30nap = 210 millió Ft kiesés / hó!
210Millió Ft x 12hónap =2520Millió Ft / év!
És ez csak a dohányipar, erre épül még a gyógyszeripar is, ami legalább ugyanennyi.
Mert ha nem veszel mindenféle gyógyszert, vitamint, vagy nem használod a nikotintapaszt, amivel szinte nem is lehet leszokni, az nekik sem jó.
Én másfél éve nem szívok hagyományos cigit, csak elektromost, azóta nem voltam beteg! Előtte havonta valamiért mindig mentem dokihoz. Majd gyógyszertárba ahol több ezreket, tízezreket hagytam ott.
Kinek jó az ha tovább élsz és még nyugdíjat is kell neked fizetni? Az államnak biztos nem, nekik jobb ha szívod az analóg cigit és max 50 évesen kapsz valami olyan betegséget, amit csak sok gyógyszerrel lehet tünetileg kezelni, majd ezek után azt mondják, hogy van pár éved hátra, mert a gyógyszerek nem segítenek.
Akkor az előző számításokhoz még dobj hozzá 100.000Ft nyugdíjat x7000fő x 12hónap= 700.000.000Ft azaz 700millió Ft, és ez csak 1 év viszonylag kevés nyugdíjjal számolva.
Sajnos kevés ország van világviszonylatban, ahol az emberek egészségét vették figyelembe.
Persze ez csak az én privát véleményem...
Vegyészmérnökökkel, orvosokkal beszélgettem sokat, megkérdeztem a privát véleményüket az elektromos cigarettáról és az összetevőkről, és senki nem mondta, hogy káros! Nemhogy károsabb, mint a sima cigaretta.
A minőségi e-cigi folyadék 99,9%-os növényi glicerin (lehetne nyugodtan szintetikus is, nem oszt, nem szoroz, csak így jobban hangzik). De mivel ez önmagában eléggé hőmérséklet-függően viselkedik és csökkenti az esetleges hozzáadott ízanyag hatását, propilén-glikolt szoktak hozzátenni (amit nem kéne összekeverni az etilén-glikollal, na AZ a méreg).
Az "alap liquid" a glicerin, az ízanyagos (plusz nikotinos, ha van benne) folyadék szokott lenni a PG-s adalék.
A glicerin, ha beszlapálod, enyhén mérgező, de ilyen mennyisége a tüdőn át teljesen ártalmatlan. A PG szintén, érdekes, hogy aze-cigiben rémhíreket terjesztenek róla, miközben az orvosi inhalátorok, pl. asztmára, ugyanúgy használják.
Illetve mégiscsak van némi hatása a glicerinnek.
A tiszta glicerin nagyon higroszkópos, vagyis eszelős mértékben vizet akar felvenni. Amikor az e-cigi elpárologtatja, a "füstje" (ami tulajdonképpen mikroszkopikus glicerin-cseppecskékből áll) rögtön magába is rántja a légpárát, amivel találkozik.
Persze ez valószínűleg kevés a telítődéshez, így a tüdőben landolva még mindig képes vizet felvenni, fog is.
A hörgőfalon is biztosan átszív valamennyit.
Aztán hogy utána ez a vizezett glicerin kompletten kiköhögődik vagy részben felszívódik, azt passzolom, de nincs ismert ártalmas hatása.
A tüdőt nem károsítja, lerakódást nem képez, tüdőtisztítónak nevezni túlzás lenne, de az tuti, hogy sok év előzetes dohányzásnak a mocskát ki tudja vinni magával.
Az e-cigi elleni lobbi lehet, hogy részben valóban a dohánytermék-gyártók piaci pánikjából származik, de szerintem nagyrészt az új+ismeretlen = veszélyes+káros+mindmeghalunk gondolkodásból származik. Sajnos a bulvársajtó mindenből hajlamos rémképet. mumust gyártani, lásd pl. szegény nünükét, amiről nemrég elterjesztették, hogy gyerekekre halálos mérgű bogár és most a pánikolóanyukák strandpapuccsal gyilkolnak minden (sokszor védett) ártalmatlan bogarat a gyerkőc közelében.
Valahol megértem a pánikkeltést, mert az jogos, hogy ne szokjanak rá a napi nikotin-bevitelre a következő generációk, mert értelmetlen, de rászokás után kényszerű pénzkidobás (ezt dohányosként is elismerem), de nagyon erősen figyelembe kéne venni, hogy aki már rászokott a rendes cigire, azt az e-cigire átszokástól elijeszteni szándékos gyilkosság (az e-ciginek NINCS SEMMILYEN ISMERT RÁKKELTŐ HATÁSA!).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!